Izraelský minister tvrdí, že na libanonskej hranici je potrebná vojenská operácia

NETKY.SK • 17 September 2024, 16:20 • 2 min
Izraelský minister tvrdí, že na libanonskej hranici je potrebná vojenská operácia

Podľa pondelkových vyjadrení izraelskej vlády sa môže blížiť potenciálna väčšia vojna medzi Izraelom a libanonskou šiitskou milíciou Hizballáh.

slovakia

left justify in out

Možnosť dohody sa vyčerpáva, keďže Hizballáh sa naďalej „pripútava“ k palestínskej militantnej organizácii Hamas a odmieta ukončiť konflikt, povedal izraelský minister obrany Yoav Gallant na stretnutí s americkým sprostredkovateľom Amosom Hochsteinom.

„Preto jediným spôsobom, ako zabezpečiť návrat severných komunít Izraela do ich domovov, bude vojenská akcia,“ povedal Gallant.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu povedal Hochsteinovi: „Návrat našich obyvateľov nebude možný bez zásadnej zmeny bezpečnostnej situácie na severe.“

Rokovali o úsilí zmeniť bezpečnostnú situáciu na hranici Izraela s Libanonom a zabezpečiť bezpečný návrat severných komunít Izraela do ich domovov po násilnostiach v tejto oblasti medzi Izraelskými obrannými silami (IDF) a Hizballáhom.

Ťažký dym sa valí z juholibanonského územia Marjayoun, ktoré smeruje k izraelskej osade Mutella po silnom izraelskom ostreľovaní.
Ťažký dym sa valí z juholibanonského územia Marjayoun, ktoré smeruje k izraelskej osade Mutella po silnom izraelskom ostreľovaní.
Zdroj: dpa / Stringer

Od vypuknutia vojny medzi Izraelom a spojencom Hizballáhu Hamasom v pásme Gazy pred 11 mesiacmi dochádza takmer denne k vojenským stretom medzi izraelskou armádou a Hizballáhom v pohraničnej oblasti medzi oboma krajinami.

Na oboch stranách došlo k úmrtiam, väčšina z nich boli členovia Hizballáhu. Hizballáh tvrdí, že koná v rámci solidarity s Hamasom.

Hochstein sa už niekoľko mesiacov snaží o zmiernenie napätej situácie na hraniciach, kde desaťtisíce ľudí utiekli zo svojich domovov.

Podľa izraelskej televízie N12 tiež varoval najvyšších izraelských politikov pred nebezpečnými dôsledkami väčšej vojny, ktorá by sa mohla rozšíriť do širšieho regiónu.

Predtým bol pri násilnostiach, ktoré zachvátili oblasti na libanonsko-izraelskej hranici, zabitý bojovník Hizballáhu a šesť ďalších ľudí bolo zranených.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pri izraelskom leteckom útoku na dedinu Houla v južnom Libanone zahynul jeden človek a ďalší štyria utrpeli zranenia, pričom traja z nich boli prevezení do nemocnice.

Hizballáh v pondelok oznámil smrť jedného zo svojich bojovníkov, ale neuviedol, kde a kedy bol zabitý, avšak libanonský bezpečnostný zdroj uviedol, že bol zabitý pri leteckom útoku na mesto Houla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: dpa, Foto: Daily Sabah / Reuters
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies