Vláda znižuje DPH na základné potraviny a lieky

NETKY.SK • 17 September 2024, 14:40 • 2 min
Vláda znižuje DPH na základné potraviny a lieky

BRATISLAVA - Vláda v utorok predstavila opatrenia na šetrenie v rámci konsolidačného balíka, vrátane zvýšenia základnej sadzby DPH na 23 %. Premiér Robert Fico oznámil zníženie DPH na základné potraviny a lieky na 5 %, pričom iné potraviny budú spadať do 19 % sadzby.

slovakia

left justify in out

Dnes vláda prvýkrát predstavila opatrenia súvisiace s konsolidačným balíkom. Ako uviedol premiér, pri nákupe spotrebičov, ako sú chladničky, práčky či televízory, bude platiť nová sadzba 23 %. Na základné potraviny a lieky sa však DPH zníži na 5 %.

"Toto rozhodnutie považujem za veľmi správne," vyjadril sa Fico.

Podľa Fica ide o sociálne udržateľnú konsolidáciu. "Našli sme rovnováhu," povedal a dodal, že každý v krajine prispeje k procesu konsolidácie. "Meníme parametre pokiaľ pôjde o daňový bonus, rodičovský príspevok, ale na druhej strane sme schválili trinásty dôchodok," priblížil premiér. 

"Dohodli sme sa, že pokiaľ ide o DPH, zavádzame základnú sadzbu DPH na 23 % s tým, že pokiaľ ide o všetky ostatné potraviny, pôjdu do 19-percentnej sadzby, základné potraviny, kde sme zaviedli v minulosti 10 % DPH, pôjdu do 5 % sadzby DPH," uviedol premiér. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Ministerstvo financií SR, Foto: Úrad vlády SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies