Povodne v Bratislave: Ako sneh z Álp ovplyvní ďalšie dni? +VIDEÁ

NETKY.SK • 18 September 2024, 10:16 • 3 min
Povodne v Bratislave: Ako sneh z Álp ovplyvní ďalšie dni?  +VIDEÁ

BRATISLAVA - Bratislava čelí zvýšenému riziku povodní v dôsledku topenia alpského snehu a nadmerných dažďov. Aj keď sucho čiastočne zmiernilo najhoršie scenáre, povodňová vlna z Álp prichádzajúca cez Dunaj môže situáciu ešte zhoršiť. Očakáva sa, že hladina rieky bude v nasledujúcich dňoch ďalej stúpať, čo ohrozuje infraštruktúru a obyvateľov mesta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V posledných dňoch zažilo Slovensko zvýšené riziko povodní, ktoré zasiahlo najmä Bratislavu. Táto situácia vznikla kombináciou viacerých faktorov, vrátane topiaceho sa snehu z Álp a nadmerného dažďa.

Hoci sucho a sneženie v Alpách pomohli znížiť intenzitu povodní, ktoré mohli byť katastrofálne, hlavné mesto Slovenska stále čelí nebezpečiu. V Dunaji sa očakáva ďalšia povodňová vlna, ktorá prúdi z alpských regiónov. To, ako presne ovplyvní situáciu v Bratislave, bude závisieť od priebehu počasia v najbližších dňoch.

Podľa meteorológov, ktorí sledujú vývoj povodňových rizík, sa povodne výrazne zhoršili vplyvom intenzívneho topenia snehu v Alpách, ktoré prispelo k zvyšovaniu hladiny Dunaja. Tento alpský sneh sa v kombinácii s dažďom topí rýchlejšie, čo vytvára nové povodňové hrozby pre oblasti po celom toku rieky, vrátane Slovenska.

Zatiaľ čo v niektorých regiónoch Slovenska mohlo byť sucho považované za faktor, ktorý znižuje riziko povodní, v prípade Bratislavy je situácia iná. Mesto sa pripravuje na ďalšie výzvy, ktoré by mohla priniesť povodňová vlna prúdiaca z alpských oblastí.

Kombinácia faktorov zvyšuje riziko povodní

Podľa meteorologických predpovedí bolo sucho v strednej Európe jedným z dôležitých faktorov, ktorý prispel k tomu, že povodne neboli až také zničujúce, ako sa očakávalo.

Napriek tomu sa povodne z Álp nevyhli ani Bratislave, kde sa hladiny Dunaja zvýšili a v nasledujúcich dňoch sa očakáva ďalšia povodňová vlna. Táto vlna je výsledkom topenia snehu v Alpách, ktorý prúdi smerom na sever cez Dunaj.

Meteorológovia upozorňujú, že vplyv tejto povodňovej vlny bude závisieť na rýchlosti, s akou sa sneh topí, a na množstve zrážok v alpskom regióne. Bratislava už prijala opatrenia na ochranu pred záplavami, ale riziko zostáva vysoké. Očakáva sa, že povodňová vlna dosiahne vrchol v priebehu niekoľkých dní, pričom mesto bude musieť byť pripravené na ďalšie prívaly vody.

Vývoj v meste Linz
Vývoj v meste Linz
Zdroj: Hydrografická služba Horné Rakúsko

Dopady na infraštruktúru a obyvateľov Bratislavy

Rýchle topenie alpského snehu a zvýšenie hladiny Dunaja môžu mať výrazné dopady na infraštruktúru Bratislavy. Povodne môžu ovplyvniť cestnú dopravu, zásobovanie vodou a elektrinou, a tiež ohroziť nízko položené oblasti mesta, ktoré sú vystavené priamemu riziku záplav.

V priebehu nasledujúcich dní budú úradníci monitorovať vývoj povodňovej vlny a prijímať ďalšie opatrenia na minimalizáciu škôd.

Situáciu komplikuje aj to, že počasie je stále nepredvídateľné, a ďalšie zrážky môžu zhoršiť povodňovú situáciu. Podľa najnovších predpovedí je pravdepodobné, že hladiny Dunaja budú ešte niekoľko dní narastať.

Obyvatelia Bratislavy sú preto vyzývaní, aby boli ostražití a sledovali vývoj situácie, aby mohli v prípade potreby rýchlo reagovať na výstrahy úradov.

Povodňová vlna z Álp a predpovede

Alpské oblasti, ktoré sa nachádzajú v povodí Dunaja, zažili v posledných týždňoch nadmerné sneženie, ktoré sa teraz rýchlo topí kvôli rastúcim teplotám. Tento fenomén má priamy vplyv na Dunaj a jeho prítoky, čo vedie k zvýšeniu hladiny rieky aj na Slovensku.

Hoci slovenské úrady monitorujú situáciu a prijímajú potrebné opatrenia, povodňová vlna môže zasiahnuť viaceré oblasti vrátane Bratislavy, ktorá je už teraz pod tlakom z dôvodu zvýšenej hladiny rieky.

Vývoj vo Viedni
Vývoj vo Viedni
Zdroj: Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska

Záver

Povodňová situácia v Bratislave a na celom Slovensku je vážna, no vďaka suchu a vhodným opatreniam sa zatiaľ podarilo predísť najhorším scenárom. Napriek tomu zostáva riziko vysoké, najmä s príchodom ďalšej povodňovej vlny z Álp, ktorá môže výrazne ovplyvniť hladinu Dunaja v nasledujúcich dňoch.

Úrady a obyvatelia musia byť pripravení na možné komplikácie a prijať všetky dostupné opatrenia na minimalizáciu škôd a ochranu infraštruktúry aj životov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo, FB/This is Slovakia, Hydrografická služba Horné Rakúsko, Úrad spolkovej vlády Dolného Rakúska, Foto: FB/This is Slovakia
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies