Južná Afrika láka Elona Muska na investície, Starlink rokuje o spustení služieb + VIDEO

NETKY.SK • 18 September 2024, 11:11 • 3 min
Južná Afrika láka Elona Muska na investície, Starlink rokuje o spustení služieb + VIDEO

JOHANNESBURG - Spoločnosť Starlink Elona Muska rokuje s juhoafrickou vládou o zavedení satelitnej služby v najväčšej a najrozvinutejšej africkej ekonomike, uviedol prezident Cyril Ramaphosa.

slovakia

left justify in out

Prezident Cyril Ramaphosa nedávno uviedol, že sa s najbohatším mužom sveta rozprával po tom, ako sa Muskova satelitná internetová služba Starlink obrátila na vládu s prosbou o získanie regulačného povolenia.

Prezident sa teší na ďalšie rozhovory s Muskom, keďže vláda zvyšuje svoje úsilie o prilákanie investícií, povedal Ramaphosov hovorca Vincent Magwenya pre Semafor Africa. "Rozhovor sa netýkal len Starlinku, ale aj širšieho súboru investícií, ktoré by mohli zahŕňať Teslu a Space X," povedal Magwenya.

Starlink poskytuje širokopásmový internet zo siete viac ako 5 000 satelitov, ktoré rozmiestnila sesterská spoločnosť SpaceX. V súčasnosti pôsobí vo viac ako desiatke afrických krajín vrátane Nigérie, Ghany, Zimbabwe, Kene, Malawi a Botswany. V mnohých krajinách vrátane Južnej Afriky sa jej však nepodarilo získať regulačné povolenie. Ramaphosa minulý týždeň pred novinármi v Pretórii povedal Muskovi: "Chcem, aby ste prišli domov a investovali tu." Prezident dodal, že on a Musk "budú mať ďalšiu diskusiu"

Musk, ktorý sa narodil v Južnej Afrike, je najbohatším človekom na svete. Minulý týždeň sa Zimbabwe stalo 16. africkou krajinou, ktorá získala prístup k vysokorýchlostnému internetu, ako vyplýva z mapy uverejnenej na webovej stránke spoločnosti Starlink.

"Rozprával som sa s ním a povedal som mu: Elon, si taký úspešný a investuješ v rôznych krajinách, chcem, aby si sa vrátil domov a investoval tu," povedal Ramaphosa novinárom v Pretórii. "On a ja budeme mať ďalšiu diskusiu," dodal. Prezident uviedol, že spoločnosť Starlink sa k nemu priblížila. Hovorca spoločnosti Starlink na predchádzajúcu žiadosť o komentár nereagoval.

Služba má 2,6 milióna zákazníkov na celom svete. V niektorých veľkých ekonomikách vrátane Taiwanu však Starlink stále nie je dostupný kvôli požiadavkám na miestne vlastníctvo.

Spoločnosti pôsobiace v Južnej Afrike tiež vyžadujú určitý stupeň černošského vlastníctva v snahe napraviť nerovnosti vyplývajúce z apartheidu. Alternatívnu dohodu je možné uzavrieť po rokovaniach s vládou.

V piatok spoločnosť United Airlines Holdings oznámila, že sa dohodla so spoločnosťou Starlink na napájaní svojej palubnej siete Wi-Fi, čím sa stala prvým veľkým americkým dopravcom, ktorý využíva satelitný systém, a získala tak významného zákazníka, ktorým je spoločnosť Musk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Semafor, Bloomberg, X, Foto: Yahoo / AFP / Getty Images / Mariana Suarez, Patrick Pleul
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies