Vlna lesných požiarov pustoší juh Európy: Portugalsko v plameňoch, 7 obetí +VIDEÁ

NETKY.SK • 18 September 2024, 11:28 • 8 min
Vlna lesných požiarov pustoší juh Európy: Portugalsko v plameňoch, 7 obetí +VIDEÁ

AVEIRO - V posledných týždňoch čelí juh Európy bezprecedentnej vlne lesných požiarov, pričom Portugalsko sa stalo epicentrom tejto katastrofy. Masívne požiare už spôsobili rozsiahle škody a tragicky si vyžiadali sedem obetí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V posledných týždňoch juh Európy čelí masívnym lesným požiarom, ktoré najviac zasiahli Portugalsko. Oheň tam už spôsobil veľké škody a tragicky si vyžiadal sedem obetí. Vysoké teploty a suché počasie prispievajú k rýchlemu šíreniu požiarov, čo komplikuje ich hasenie.

Tisíce hasičov neustále bojujú s plameňmi, pričom pomoc musela prísť aj zo zahraničia. Portugalsko však nie je jediné – požiare zasiahli aj Grécko, Taliansko a Španielsko, čo spôsobuje rozsiahlu devastáciu prírodných zdrojov a ohrozuje tisíce ľudí.

Rozsah a príčiny požiarov

Hlavným faktorom, ktorý prispieva k šíreniu lesných požiarov v južnej Európe, sú rekordne vysoké teploty, ktoré prevládajú po celom regióne. Portugalsko zaznamenalo niekoľko vĺn horúčav s teplotami nad 40 °C, ktoré sa spájajú so suchým počasím.

Tieto extrémne podmienky vytvárajú ideálne podmienky pre vznik a šírenie požiarov. Na väčšine miest navyše panuje veľké sucho, ktoré spôsobuje, že vegetácia rýchlo vzplanie.

K tomu sa pridáva aj faktor vetra, ktorý šírenie požiarov ešte viac urýchľuje. Silné vetry, ktoré často sprevádzajú horúce počasie v oblasti Stredozemného mora, prinášajú požiarom ďalšiu dynamiku. Hasiči majú preto s ovládaním situácie veľké problémy, najmä v oblastiach s ťažko dostupným terénom, ako sú horské a lesné oblasti.

Dopad na ľudské životy a prírodu

Požiare v Portugalsku spôsobili veľké tragédie – okrem obetí na životoch bolo zranených viac ako 100 ľudí, pričom tisíce obyvateľov museli byť evakuované. Požiare ničia nielen domy a infraštruktúru, ale aj rozsiahle lesné plochy.

Prírodné rezervácie a chránené územia čelia veľkým stratám, pričom tisíce hektárov lesa boli zničené.

V ďalších krajinách, ako sú Grécko a Španielsko, je situácia podobne kritická. V Grécku sa požiare rozšírili najmä v oblasti Rodopského pohoria, kde bolo evakuovaných niekoľko dedín. Aj v Španielsku zasiahli požiare viacero regiónov, kde stovky hasičov neustále bojujú s plameňmi.

Medzinárodná pomoc a úsilie na potlačenie požiarov

Na pomoc postihnutým krajinám prichádzajú aj hasičské tímy zo zahraničia. Európska únia zorganizovala spoločnú akciu, v rámci ktorej bolo do Portugalska a Grécka nasadených viacero medzinárodných tímov, vrátane lietadiel na hasenie požiarov.

Slovensko sa tiež pridalo k týmto snahám a vyslalo špecializované hasičské jednotky na pomoc pri boji s požiarmi v Grécku.

Hasiči používajú modernú techniku vrátane leteckého hasenia a dronov, ktoré im pomáhajú lokalizovať ohniská. Napriek tomu však stále čelia obrovským výzvam, pretože počasie aj naďalej zhoršuje situáciu. Požiare sa často šíria nekontrolovateľne, čím vzniká potreba ďalších zdrojov a personálu.

Ekologické a ekonomické dôsledky

Lesné požiare v južnej Európe majú dlhodobé ekologické a ekonomické následky. Zničené lesy nielenže predstavujú stratu prírodných zdrojov a biodiverzity, ale aj významný zásah do miestnych ekosystémov. Dlhé obdobia sucha a následné požiare môžu spôsobiť eróziu pôdy a znížiť úrodnosť, čo môže mať negatívne dopady na poľnohospodárstvo a živobytie miestnych obyvateľov.

Ekonomické straty sú obrovské – okrem poškodenia infraštruktúry a zničených domov sú zasiahnuté aj turistické oblasti, ktoré sú pre krajiny ako Portugalsko a Grécko dôležitým zdrojom príjmov. Mnohé letoviská a rekreačné oblasti museli byť evakuované, čo spôsobuje veľké finančné straty pre miestne podniky a celé odvetvie cestovného ruchu.

Klimatická zmena ako hlavný faktor

Experti zdôrazňujú, že klimatické zmeny zohrávajú kľúčovú úlohu pri zvyšovaní frekvencie a intenzity lesných požiarov v Európe. Teploty v južnej Európe sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšili, čo spôsobuje nielen častejšie horúčavy, ale aj dlhšie obdobia sucha. To vytvára podmienky pre rýchlejší nástup a šírenie lesných požiarov.

Záver

Lesné požiare, ktoré v súčasnosti zasiahli južnú Európu, predstavujú vážnu hrozbu pre životy ľudí, prírodu a ekonomiku. Situácia v Portugalsku, Grécku a ďalších krajinách vyžaduje rozsiahle zásahy medzinárodnej pomoci a koordinácie.

Klimatická kríza zhoršuje tieto extrémne udalosti a bude potrebné zvýšiť úsilie o znižovanie jej dopadov, aby sa podobným katastrofám v budúcnosti predchádzalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo, Reuters, EK, Foto: BBC
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies