Vo vojne na Ukrajine sa používa viac rakiet s plochou dráhou letu a balistických rakiet. Aké to sú a čoho sú schopné?

NETKY.SK • 18 September 2024, 15:15 • 2 min
Vo vojne na Ukrajine sa používa viac rakiet s plochou dráhou letu a balistických rakiet. Aké to sú a čoho sú schopné?

KYJEV - Vo vojne na Ukrajine sa čoraz častejšie používajú strely s plochou dráhou letu a balistické rakety, ktoré sú namierené proti vojenským zariadeniam a civilnej infraštruktúre. Obe sú smrtiacimi nástrojmi vojny, ale ich špecifické vlastnosti možno ešte nie sú až tak dobre známe.

slovakia

left justify in out

Vzhľadom na to, že vojna na Ukrajine presahuje jej severnú hranicu s Ruskom, Kyjev nalieha na Spojené kráľovstvo a Spojené štáty, aby povolili použitie západných rakiet dlhého doletu na údery hlboko na ruské územie.

Washington a Londýn po piatkovom stretnutí amerického prezidenta Joea Bidena a britského premiéra Keira Starmera vo Washingtone uviedli, že zvažujú zrušenie obmedzení, ktoré by umožnili Ukrajine zamerať sa na ruské vojenské objekty.

Reči o povolení ich použitia v Rusku rozzúrili prezidenta Vladimira Putina, ktorý minulý týždeň povedal, že by to znamenalo, že NATO bude "vo vojne" s jeho krajinou. Aké sú však druhy striel, ktoré sa bojiskách používajú?

 

Rakety s plochou dráhou letu

Rakety s plochou dráhou letu sú malé rakety bez posádky, ktoré možno odpáliť zo zeme, mora alebo vzduchu a ktoré sa pohybujú po vopred naprogramovanej dráhe letu. Sú vybavené malým prúdovým motorom a zvyčajne sa pohybujú podzvukovou rýchlosťou približne 800 km/h.

Zatiaľ čo balistické rakety sa podobajú skôr raketám, riadené strely sa viac podobajú lietadlám alebo bezpilotným lietadlám.

Počas svojho letu zostávajú v atmosfére a môžu letieť len niekoľko metrov nad zemou, čo veľmi sťažuje ich odhalenie. Rakety s plochou dráhou letu využívajú na navádzanie na cieľ systémy mapovania terénu, GPS a inerciálne navádzanie.

Na Ukrajine sa od mája 2023 používajú britské strely Storm Shadow s plochou dráhou letu a identická francúzska strela SCALP. Ich dolet je 550 km, ale verzie, ktoré boli poskytnuté Kyjevu, majú v súčasnosti dojazd obmedzený na 300 km.

Jedným z najokázalejších útokov bol útok na veliteľstvo Čiernomorskej flotily ruského námorníctva v Sevastopole v septembri minulého roka, pri ktorom údajne zahynulo 30 ruských dôstojníkov.

Balistické strely

Balistická strela sa pohybuje po balistickej dráhe letu, pričom sa pohybuje po dlhom parabolickom oblúku, a nie po nízkej a priamejšej dráhe letu riadenej strely. Sú poháňané raketou alebo sériou rakiet v niekoľkých fázach a potom sledujú trajektóriu bez pohonu, ktorá oblúkom stúpa nahor a potom klesá k cieľu.

Balistické rakety môžu niesť buď jadrové, alebo konvenčné hlavice a existujú rôzne klasifikácie na základe ich doletu.  

Balistické rakety krátkeho doletu môžu zasiahnuť ciele vzdialené až 1 000 km a ak sú vybavené jadrovou hlavicou, sú známe ako taktické jadrové zbrane. Existujú aj rakety krátkeho doletu (1 000 - 3 000 km), stredného doletu (3 000 - 5 000 km/1 800 - 3 000 míľ) a medzikontinentálne alebo strategické balistické rakety známe ako ICBM, ktoré môžu zasiahnuť ciele vzdialené viac ako 5 500 km.

 

Aké ďalšie zbrane dlhého doletu Ukrajina má - a chce?

V máji minulého roka Spojené kráľovstvo potvrdilo, že poslalo na Ukrajinu lietadlá s raketami Storm Shadow, ale zdôraznilo, že ich poskytlo za určitých podmienok. Zbrane sa mali použiť len na území Ukrajiny proti ruským cieľom v rámci pokračujúcej invázie. Existujú dve ďalšie zbrane dlhého doletu, ktoré Ukrajina má a chce.

Armádny taktický raketový systém, známy ako ATACMS, odpaľuje rakety dlhého doletu americkej výroby s doletom až 300 km. Podľa amerických predstaviteľov Washington v marci v tichosti poslal Ukrajine rakety ATACMS s týmto doletom ako súčasť balíka vojenskej podpory a Ukrajina tieto zbrane použila dvakrát. Kyjev vlani dostal od USA aj rakety stredného doletu ATACMS. Majú maximálny dolet 170 km. Môžu sa odpaľovať z viacnásobného raketového systému M270 (MLRS) alebo z vysoko mobilného delostreleckého raketového systému M142 (HIMARS), ktorý Ukrajina už má.

Spoločné rakety vzduch-zem, ktoré sú odpaľované zo stíhačiek F-16 (JASSM), majú dosah od 370 km do 1 000 km. Ukrajine zatiaľ neboli poskytnuté, ale začiatkom tohto mesiaca tlačová agentúra Reuters citovala nemenovaných predstaviteľov USA, podľa ktorých by Bidenova administratíva mohla čoskoro oznámiť, že dodá Ukrajine rakety JASSM. Zbrane nesú 455-kilogramové (1 000-kilogramové) bojové hlavice. Podľa USA môže oficiálne dodanie JASSM trvať niekoľko mesiacov a nie je jasné, či Biden povolí Ukrajine vystreliť tieto rakety na Rusko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Forces News, Foto: Russian Defence Ministry
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies