Europol: Šifrovaná platforma Ghost zlikvidovaná. Používala sa na trestnú činnosť

NETKY.SK • 18 September 2024, 17:18 • 2 min
Europol: Šifrovaná platforma Ghost zlikvidovaná. Používala sa na trestnú činnosť

Europol a Eurojust spolu s orgánmi činnými v trestnom konaní a justičnými orgánmi z celého sveta úspešne zlikvidovali šifrovanú komunikačnú platformu, ktorá bola vytvorená na uľahčenie závažnej a organizovanej trestnej činnosti páchanej nebezpečnými zločineckými sieťami pôsobiacimi v celosvetovom meradle.

slovakia

left justify in out

Platforma známa ako Ghost sa používala ako nástroj na vykonávanie širokej škály trestnej činnosti vrátane rozsiahleho obchodovania s drogami, prania špinavých peňazí, extrémneho násilia a iných foriem závažnej a organizovanej trestnej činnosti.

"Dnes sme dali jasne najavo, že bez ohľadu na to, ako veľmi sú zločinecké siete skryté, nemôžu sa vyhnúť nášmu spoločnému úsiliu. Orgány činné v trestnom konaní z 9 krajín spolu s Europolom zlikvidovali nástroj, ktorý bol záchranným lanom pre závažný organizovaný zločin. Táto operácia je tým, o čo Europolu ide: premeniť spoluprácu na konkrétne výsledky spojením správnych ľudí, nástrojov a odborných znalostí na riešenie každého aspektu tejto zložitej operácie. Vykonaná práca je súčasťou nášho trvalého záväzku bojovať proti organizovanému zločinu všade, kde pôsobí. Chcem vyjadriť vďaku všetkým našim globálnym partnerom, ktorí zohrali dôležitú úlohu pri zabezpečení úspechu tejto operácie," uviedla výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová.

Ghost si získal popularitu medzi zločineckými organizáciami vďaka svojim pokročilým bezpečnostným funkciám. Používatelia si mohli nástroj zakúpiť bez uvedenia akýchkoľvek osobných údajov. Riešenie využívalo tri šifrovacie štandardy a ponúkalo možnosť odoslať správu, po ktorej nasledoval špecifický kód, ktorý by viedol k samodeštrukcii všetkých správ v cieľovom telefóne. To umožnilo zločineckým sieťam bezpečne komunikovať, vyhýbať sa odhaleniu, čeliť forenzným opatreniam a koordinovať svoje nezákonné operácie cez hranice.

Systém bol infiltrovaný v rámci spoločnej operácie „Operation Kraken“, ktorú uskutočnili FBI, Austrálska federálna polícia, Kanadská jazdná polícia, Francúzska národná žandárska polícia a An Garda Siochána.
Systém bol infiltrovaný v rámci spoločnej operácie „Operation Kraken“, ktorú uskutočnili FBI, Austrálska federálna polícia, Kanadská jazdná polícia, Francúzska národná žandárska polícia a An Garda Siochána.
Zdroj: RTE

Nadnárodné úsilie v 9 krajinách

Keďže servery sa nachádzali vo Francúzsku a na Islande, majitelia spoločnosti sídlili v Austrálii a finančné aktíva sa nachádzali v Spojených štátoch, začala sa globálna operácia proti telefónnej službe.

Zásah zahŕňal sériu koordinovaných razií a technických zásahov. V priebehu vyšetrovania bolo zatknutých 51 podozrivých: 38 v Austrálii, 11 v Írsku, jeden v Kanade a jeden v Taliansku patriaci k talianskej mafiánskej skupine Sacra Corona Unita.

V priebehu vyšetrovania sa očakáva ďalšie zatýkanie.

Okrem toho sa podarilo zabrániť viacerým ohrozeniam života a v Austrálii bolo zlikvidované drogové laboratórium, pričom na celom svete boli doteraz zadržané zbrane, drogy a viac ako 1 milión EUR v hotovosti.

 

V Austrálii používali Ghost desiatky ľudí, ktorých sa podarilo zadržať

Austrálska polícia zatkla 32-ročného muža, ktorý údajne vytvoril a spravoval aplikáciu na odosielanie šifrovaných správ, ktorú využívajú gangy organizovaného zločinu na celom svete na obchodovanie s drogami a strelnými zbraňami, pranie špinavých peňazí a objednávanie vrážd.

Jay Je Yoon Jung sa v stredu objavil na súde v Sydney v súvislosti s obvineniami týkajúcimi sa vytvorenia platformy na zasielanie správ Ghost, ktorá bola podľa úradov "vytvorená výlučne pre zločinecké podsvetie". Jung čelí piatim obvineniam vrátane podpory zločineckej organizácie a získavania výhod z trestnej činnosti.

Austrálska federálna polícia (AFP) vo svojom vyhlásení uviedla, že spoločnosť Jung predávala upravené smartfóny za 2 350 austrálskych dolárov (1 600 USD) za kus spolu so šesťmesačným predplatným siete a technickou podporou.

Ghost, vytvorený v roku 2017, používali "stovky zločincov" v Taliansku, na Blízkom východe a v Južnej Kórei, ako aj v Austrálii, uviedla polícia.

Agentúra AFP uviedla, že v posledných dňoch zatkli 38 podozrivých v Austrálii, pričom takmer simultánne záťahy vykonali aj v Írsku, Taliansku, Švédsku a Kanade.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Al Jazeera, AFP, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies