Myjava 1848: Zrodenie Slovenskej národnej rady - krok v boji za národnú identitu a štátnu suverenitu

NETKY.SK • 19 September 2024, 10:21 • 2 min
Myjava 1848: Zrodenie Slovenskej národnej rady - krok v boji za národnú identitu a štátnu suverenitu

MYJAVA - Dňa 19. septembra 1848 sa v Myjave zapísal do dejín slovenského národa ako deň, keď bola verejne deklarovaná existencia prvej Slovenskej národnej rady (SNR). Tento historický moment, ktorý sa konal na zhromaždení niekoľkých tisícov ľudí, znamenal zásadný krok v boji Slovákov za národnú identitu a štátnu suverenitu.

slovakia

left justify in out

19. september 1848 sa zapísal do dejín slovenského národa ako jeden z najvýznamnejších dátumov. Na zhromaždení v Myjave bola tohto dňa verejne deklarovaná existencia prvej Slovenskej národnej rady (SNR).

Tento deň sa nielenže stal symbolom boja za národnú identitu a štátnu suverenitu Slovákov, ale od roku 1993, po vzniku Slovenskej republiky (SR), bol vyhlásený za pamätný deň - Deň vzniku Slovenskej národnej rady.

Zdroj: skspravy.sk

Historické pozadie a vznik SNR

V polovici 19. storočia sa Európa nachádzala v období národných hnutí a revolúcií. Slovenský národ, podobne ako mnohé iné národy, začal formovať svoje vlastné hnutia za národnú emancipáciu. Počas tohto obdobia sa slovenskí národovci usilovali o dosiahnutie väčšej národnej a politickej autonómie v rámci Rakúsko-Uhorska.

V júli 1848 sa poprední predstavitelia slovenského národnopolitického hnutia začali organizovať na prípravu prvého ozbrojeného povstania Slovákov. Tieto prípravy kulminovali na konci augusta a začiatkom septembra, keď sa hlavní organizátori stretli vo Viedni.

Vytvorenie SNR bolo výsledkom týchto príprav. Prvá SNR sa sformovala v dňoch 15. a 16. septembra 1848 vo Viedni, kde sa zišlo približne 200 organizátorov povstania a príslušníkov zboru dobrovoľníkov.

Medzi kľúčovými osobnosťami boli Jozef Miloslav Hurban, Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža, ktorí zastupovali politickú zložku rady, a Bedřich Bloudek, ktorý sa stal vojenským veliteľom zboru, spolu s Františkom Zachom ako náčelníkom štábu.

 Hurbanov opis príchodu Prvej dobrovoľníckej výpravy z moravskej strany v Javorníku na slovenskú stranu vo Vrbovciach smerom na Myjavu
Hurbanov opis príchodu Prvej dobrovoľníckej výpravy z moravskej strany v Javorníku na slovenskú stranu vo Vrbovciach smerom na Myjavu
Zdroj: FB/Rok slovenských osobností a udalostí

Vojenské a politické aktivity

Dobrovoľnícky zbor, ktorý pozostával z asi 300 mužov, opustil Viedeň 17. septembra 1848. Po prekročení moravských hraníc sa k nemu pridali ďalší približne 150 mužov, čím sa počet jeho členov zvýšil. Na Slovensko dorazil 18. septembra a miestni obyvatelia sa začali pridávať k zboru, ktorý sa čoskoro rozrástol na niekoľko tisíc mužov.

19. septembra 1848, na zhromaždení v Myjave, vyhlásila SNR povstanie proti maďarskej vláde. Tento deň je považovaný za deň, keď SNR prvýkrát zasadala v dome Anny Koléniovej v centre Myjavy, ktorý slúžil ako hlavný stan dobrovoľníkov počas ozbrojených konfliktov s maďarskými gardami. V ten deň, SNR tiež vypovedala poslušnosť maďarskej vláde a vyzvala na celonárodné povstanie.

SNR sa snažila získať podporu v boji proti maďarským vojenským posádkam a cisárskym vojskám. Napriek počiatočným úspechom, vrátane odzbrojovania niektorých vojenských posádok, sa povstanie stretlo s tvrdým odporom a boje s uhorskou domobranou a cisárskymi vojskami vyústili do neúspechu. Po 28. septembri 1848 museli povstalecké jednotky ustúpiť späť za rieku Morava.

Pamätník
Pamätník
Zdroj: regionkysuce.sk

Pokračovanie a koniec činnosti SNR

Po neúspechu povstania sa SNR rozhodla pre reorganizáciu svojich aktivít. V rokoch 1848 až 1849 organizovala výpravy slovenských dobrovoľníkov, ktoré boli začlenené do rakúskej armády pod rakúskym vojenským velením. Slovenský dobrovoľnícky zbor bol rozpustený v novembri 1849, a s ním skončila aj činnosť prvej SNR na jeseň toho istého roku.

Zdroj: sp21.sk

Význam a odkaz

Vznik prvej Slovenskej národnej rady bol zásadným krokom v historickom boji Slovákov za národnú identitu a politickú autonómiu. Tento akt mal hlboký dopad na formovanie slovenskej národnej identity a jej politickú existenciu v rámci rozpadávajúceho sa Rakúsko-Uhorska.

Dnes, 19. september ako Deň vzniku Slovenskej národnej rady, symbolizuje odvahu a odhodlanie slovenského národa v jeho úsilí o slobodu a nezávislosť.

SNR, aj keď len krátko pôsobiaca, zohrala kľúčovú úlohu v histórii slovenského národa a jej odkaz pretrváva v dnešnej dobe. Tento deň nám pripomína významný krok na ceste k národnej emancipácii a slobode, a zdôrazňuje trvalú hodnotu a odhodlanie, ktoré charakterizovali slovenský národ počas 19. storočia a pokračujú v jeho moderných dejinách.

Zdroj: FB/Rok slovenských osobností a udalostí


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: nrsr.sk, Foto: hnonline.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies