OSN vyzýva na koniec izraelskej okupácie palestínskeho územia: 12-mesačné ultimátum

NETKY.SK • 19 September 2024, 11:52 • 2 min
OSN vyzýva na koniec izraelskej okupácie palestínskeho územia: 12-mesačné ultimátum

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) v stredu drvivou väčšinou hlasov prijalo nezáväznú rezolúciu požadujúcu ukončenie izraelskej okupácie palestínskeho územia v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Rezolúcia bola prijatá 124 hlasmi za, 14 proti a 43 sa zdržalo hlasovania počas 10. mimoriadneho zasadnutia Valného zhromaždenia OSN, ktoré sa zaoberalo činnosťou Izraela v okupovanom východnom Jeruzaleme a na zvyšku okupovaného palestínskeho územia.

Rezolúciu požadujúcu, aby Izrael dodržiaval všetky svoje právne záväzky podľa medzinárodného práva vrátane poradných stanovísk Medzinárodného súdneho dvora, predložil v utorok štát Palestína a spolu s ním ju podporili viac ako dve desiatky krajín.

V novoprijatej rezolúcii Valné zhromaždenie OSN "žiada Izrael, aby bezodkladne ukončil svoju nezákonnú prítomnosť na okupovanom palestínskom území, ktorá predstavuje protiprávny čin pokračujúceho charakteru, za ktorý nesie medzinárodnú zodpovednosť, a aby tak urobil najneskôr do 12 mesiacov od prijatia tejto rezolúcie".

Valné zhromaždenie OSN tiež požaduje, aby Izrael bezodkladne splnil všetky svoje právne záväzky vyplývajúce z medzinárodného práva vrátane tých, ktoré stanovil Medzinárodný súdny dvor.

Elektronická obrazovka ukazuje výsledok hlasovania Valného zhromaždenia OSN o návrhu rezolúcie požadujúcej ukončenie izraelskej okupácie palestínskeho územia v sídle OSN v New Yorku 18. septembra 2024.
Elektronická obrazovka ukazuje výsledok hlasovania Valného zhromaždenia OSN o návrhu rezolúcie požadujúcej ukončenie izraelskej okupácie palestínskeho územia v sídle OSN v New Yorku 18. septembra 2024.
Zdroj: OSN

Stály predstaviteľ Spojených arabských emirátov pri OSN Mohamed Issa Abushahab vo svojom vystúpení pred hlasovaním uviedol, že humanitárnu tragédiu v Gaze treba riešiť prostredníctvom neobmedzeného prístupu k ľuďom v núdzi, dohody o prímerí a úplného vykonávania všetkých súvisiacich rezolúcií Bezpečnostnej rady.

Podľa jeho slov je potrebné obnoviť dôveryhodný mierový proces s cieľom dosiahnuť riešenie v podobe dvoch štátov, aby sa tento konflikt vyriešil, a vyjadril podporu plnej štátnosti a členstvu Palestíny v OSN. "Nastal čas ukončiť utrpenie," poznamenal.

Rijád Mansúr, stály pozorovateľ štátu Palestína pri OSN, v utorok predstavil návrh rezolúcie a vyzval na vytvorenie nezávislého a zvrchovaného štátu Palestína v hraniciach z roku 1967, ktorého hlavným mestom by bol východný Jeruzalem.

Povedal, že palestínsky ľud vytrvalo presadzuje svoje neodňateľné práva, rovnako ako všetci ostatní občania na celom svete, ktorí sa usilujú o sebaurčenie.

"Palestínčania chcú žiť, nie prežiť - chcú byť v bezpečí vo svojich domovoch, chcú, aby ich deti chodili do školy bez strachu. Chcú byť slobodní v skutočnosti tak, ako sú slobodní v duchu," povedal Mansúr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Jewish News Syndicate / Flash90 / Yonatan Sindel
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies