Archeologický poklad: V anglickom Cambridgeshire objavili stratené mesto Rímskej ríše

NETKY.SK • 19 September 2024, 12:17 • 2 min
Archeologický poklad: V anglickom Cambridgeshire objavili stratené mesto Rímskej ríše

CAMBRIDGESHIRE - Dobre zachované pozostatky mesta, ktoré bolo súčasťou niekdajšej Rímskej ríše, objavili počas prieskumných prác pre solárnu farmu v grófstve Cambridgeshire. Získalo štatút pamiatkovo chráneného objektu.

slovakia

left justify in out

Archeologické nálezy z osady pri Great Staughton sa rozprestierajú na ploche 31 hektárov a zahŕňajú priekopy, jamy, kôpky a štrkové plochy, ktoré predstavujú cesty alebo nádvoria.  

Pozostatky ukazujú rozsiahle ulice a budovy vysoko organizovanej osady mestského charakteru, uviedla organizácia Historic England.

Medzi nájdené artefakty patrí keramika, zvieracie kosti, sklo, predmety zo zliatiny medi, železné predmety, mince a mušle. Dôkazy tiež naznačujú, že sa tu mohli nachádzať hrnčiarske pece a kováčske vyhne.

Podľa miestneho politika objav pozostatkov malého mesta "mení" predstavu o živote Rimanov v jednej časti východného Anglicka.

Ministerstvo kultúry, médií a športu udelilo tejto lokalite neďaleko Great Staughton v grófstve Cambridgeshire "pamiatkovú ochranu" ako "plánovanej pamiatke" na základe odporúčania organizácie Historic England.

Lorna Dupreová, predsedníčka Výboru pre životné prostredie a zelené investície Rady grófstva Cambridgeshire, uviedla, že tento objav je "vzrušujúci a pozoruhodný". Pozostatky boli nájdené počas prieskumných prác pre solárnu farmu.

Pôdorys rímskeho mesta pri Great Staughton, Cambridgeshire.
Pôdorys rímskeho mesta pri Great Staughton, Cambridgeshire.
Zdroj: English Heritage

Prvé náznaky, že by sa v blízkosti Great Staughton mohlo nachádzať starobylé osídlenie, sa objavili v roku 2009 a v roku 2019 bolo mesto úplne identifikované na základe leteckého snímkovania. Značky v obilí naznačovali osídlenie a v rámci projektu East Park Energy zameraného na solárnu energiu a skladovanie energie bol vykonaný geofyzikálny prieskum.

Spoločnosť Brockwell Storage & Solar, ktorá stojí za projektom obnoviteľnej energie, uznala historický význam pozostatkov, zmenila svoje plány a požiadala o pamiatkovú ochranu lokality, ktorú na základe odporúčania Historic England poskytlo ministerstvo kultúry, médií a športu.

Zdá sa, že lokalita sa sústreďuje na centrálny otvorený priestor, z ktorého sa rozbiehajú cestičky tvoriace sieť ciest. Medzi cestami sa nachádzajú organizované obdĺžnikové ohrady. Od centrálneho priestoru sa nachádzajú stopy po obilí, ktoré naznačujú početné veľké jamy, čo naznačuje určitý druh priemyselnej činnosti.

Rytina z roku 1575 zobrazujúca lokalitu Duroliponte medzi hradom Cambridge a mostom.
Rytina z roku 1575 zobrazujúca lokalitu Duroliponte medzi hradom Cambridge a mostom.
Zdroj: Wikipedia

Rimania v Británii

Na webovej stránke Historic England sa uvádza, že Británia bola súčasťou Rímskej ríše viac ako tri a pol storočia. Od invázie pod vedením cisára Claudia v roku 43 n. l. až do ukončenia vlády Ríma na začiatku 5. storočia bola provincia Británia súčasťou politickej únie, ktorá zahŕňala väčšinu Európy.

V roku 43 n. l. začal Claudius inváziu do Británie a počas nasledujúcich 45 rokov rímska armáda postupne rozšírila svoju kontrolu nad väčšinou dnešného Anglicka a Walesu a odvážila sa vstúpiť aj na územie, ktoré dnes patrí Škótsku.

V 3. storočí n. l. bolo pozdĺž pobrežia východného a juhovýchodného Anglicka a severnej Galie postavených niekoľko rímskych pevností. Všetky boli postavené pri strategicky dôležitých pobrežných ústiach riek a zátokách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, PA Media, The Guardian, Foto: Cambridge News
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies