Stupava: Vláda poskytuje rýchlu a účinnú pomoc postihnutým povodňami + VIDEO + FOTO

NETKY.SK • 19 September 2024, 12:39 • 3 min
Stupava: Vláda poskytuje rýchlu a účinnú pomoc postihnutým povodňami + VIDEO + FOTO

STUPAVA - Vláda Slovenskej republiky poskytuje rýchlu a účinnú pomoc obyvateľom postihnutým nedávnymi povodňami. Vláda sa poučila z minulých skúseností a pomoc zabezpečuje promptne, aby sa životy občanov mohli čo najskôr vrátiť do normálu.

slovakia

left justify in out

Nedávne povodne, ktoré zasiahli mnohé regióny Slovenska, zanechali za sebou rozsiahle škody na majetkoch obyvateľov a obecných infraštruktúrach. Vláda na túto situáciu reaguje promptne a pripravila viacero opatrení na pomoc tým, ktorí boli postihnutí touto prírodnou katastrofou.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš dnes na tlačovom brífingu uistil občanov, že pomoc prichádza rýchlo a efektívne.

obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky

Finančná humanitárna pomoc pre domácnosti

Jedným z kľúčových opatrení vlády je poskytnutie finančnej podpory obyvateľom, ktorých domovy boli poškodené alebo zničené povodňami.

"Každej domácnosti, ktorá bola postihnutá záplavami, poskytneme príspevok až do výšky 1 500 eur," uviedol minister Tomáš. Tento príspevok je určený na to, aby pomohol obyvateľom rýchlejšie zvládnuť vzniknuté škody a začať obnovu svojich domovov.

Príspevok môže byť použitý na opravy, čistenie domov a ďalšie nevyhnutné výdavky spojené s návratom do bežného života.

Táto pomoc je významným krokom v úsilí o obnovu po katastrofe a má za cieľ čo najrýchlejšie zmierniť finančný tlak na postihnuté rodiny. Občania, ktorí sú postihnutí povodňami, môžu podať žiadosť o príspevok prostredníctvom Úradu práce, pričom minister Tomáš zdôraznil, že sa vynasnažia o maximálnu jednoduchú a rýchlu administratívu.

"Naši pracovníci sú pripravení pomôcť so žiadosťami a zabezpečiť, aby všetky boli vybavené čo najrýchlejšie," doplnil minister.

obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky

Podpora pre mestá a obce

Okrem individuálnej pomoci domácnostiam vláda poskytne aj významnú finančnú podporu pre mestá a obce, ktoré musia čeliť rozsiahlym škodám na miestnej infraštruktúre. "Obciam a mestám poskytneme príspevok až do výšky 15 000 eur," oznámil minister Tomáš.

Tento príspevok bude určený na obnovu verejných priestorov, ciest, mostov a iných dôležitých prvkov infraštruktúry, ktoré boli poškodené povodňami. Môže byť tiež použitý na čistenie ulíc a ďalšie nevyhnutné práce, ktoré pomôžu mestám a obciam rýchlejšie sa zotaviť z následkov prírodnej katastrofy.

obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky

Rýchla a efektívna reakcia na povodne

Minister Erik Tomáš zdôraznil, že vláda sa z minulých skúseností poučila a tentokrát reaguje promptne. "Naša pomoc prichádza rýchlo, a to je niečo, čo sme sa naučili z minulých skúseností. Nenechali sme ľudí v štichu," povedal minister na tlačovom brífingu.

V porovnaní s predchádzajúcimi krízami, kedy bola pomoc pomalšia a menej efektívna, sa vláda teraz snaží zabezpečiť, aby všetci postihnutí dostali podporu, ktorú potrebujú čo najskôr.

Minister Tomáš tiež pripomenul, že hoci voda pomaly ustupuje, skutočná práca na odstránení škôd je ešte len na začiatku. "Sme odhodlaní stáť pri ľuďoch, ktorí prežili túto katastrofu, a poskytovať im potrebnú pomoc až do úplného zotavenia sa z tejto ťažkej situácie," uviedol.

obrazok
Zdroj: Netky
obrazok
Zdroj: Netky

Úloha úradov a jednoduchosť žiadostí

Aby bola pomoc poskytovaná čo najrýchlejšie a efektívne, ministerstvo zjednodušilo celý proces podávania žiadostí o humanitárnu pomoc. Žiadosti môžu byť podávané na miestnych Úradoch práce, kde sú zamestnanci pripravení asistovať občanom s byrokraciou.

Minister Tomáš uistil občanov, že systém je nastavený tak, aby minimalizoval zbytočné komplikácie. "Naším cieľom je, aby každý, kto potrebuje pomoc, ju aj dostal bez zbytočných komplikácií," zdôraznil.

Povodne, ktoré zasiahli Slovensko, spôsobili veľké škody na majetkoch a infraštruktúre, no vláda sa snaží poskytovať rýchlu a účinnú pomoc tým, ktorí boli touto prírodnou katastrofou postihnutí.

Finančné príspevky pre domácnosti a obce sú dôležitým krokom k tomu, aby sa životy postihnutých ľudí čo najskôr vrátili do normálu. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš uistil občanov, že vláda bude pokračovať v poskytovaní podpory až do úplného zotavenia z následkov povodní, a že celý proces pomoci bude čo najrýchlejší a najmenej komplikovaný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Netky, Foto: Netky
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies