OSN: Ruské letecké údery na ukrajinské elektrárne – hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva!

NETKY.SK • 19 September 2024, 13:22 • 2 min
OSN: Ruské letecké údery na ukrajinské elektrárne – hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva!

KYJEV - Podľa Monitorovacej misie OSN pre ľudské práva na Ukrajine (HRMMU) pravdepodobne ruské letecké údery na ukrajinské zariadenia na výrobu, prenos a distribúciu elektriny porušujú medzinárodné humanitárne právo.

slovakia

left justify in out

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že zostrelili všetkých 42 dronov a jednu zo štyroch rakiet vypustených Ruskom pri najnovších útokoch počas viac ako dva a pol roka trvajúcej vojny od ruskej invázie v plnom rozsahu.

Pri ostreľovaní neďaleko Krasnopillia v Sumskej oblasti v stredu večer zahynuli traja ľudia a jeden bol zranený, uviedla miestna prokuratúra. V regióne došlo v noci k dočasnému prerušeniu dodávky elektrickej energie po útoku na energetickú infraštruktúru, uviedol prevádzkovateľ národnej siete.

Ruské sily tento týždeň viackrát zasiahli energetický systém v sumskom regióne, čím v niektorých oblastiach znížili dodávku elektrickej energie a prinútili úrady používať záložné energetické systémy.

Plamene a dym stúpajú z požiaru elektrického zariadenia po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine, 22. marca 2024.
Plamene a dym stúpajú z požiaru elektrického zariadenia po ruskom útoku v Charkove na Ukrajine, 22. marca 2024.
Zdroj: VOA News / AP

HRMMU uviedla, že navštívila sedem elektrární, ktoré boli poškodené alebo zničené útokmi, ako aj 28 obcí postihnutých údermi"Existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že viaceré aspekty vojenskej kampane s cieľom poškodiť alebo zničiť ukrajinskú civilnú infraštruktúru na výrobu a prenos elektrickej energie a tepla porušili základné zásady medzinárodného humanitárneho práva," uvádza sa v správe.

Prvá veľká vlna úderov prišla v roku 2022, niekoľko mesiacov po tom, ako Rusko vo februári toho roku začalo svoju rozsiahlu inváziu na Ukrajinu.

Útoky pokračovali počas celej vojny, hoci Moskva od marca minulého roka výrazne zintenzívnila svoju kampaň. Každá vlna štrajkov spôsobila, že ukrajinské mestá boli celé týždne bez prúdu.

Ukrajina tvrdí, že útoky na jej energetický systém sú vojnovým zločinom, a Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykače na štyroch ruských predstaviteľov a vojenských dôstojníkov za bombardovanie civilnej energetickej infraštruktúry.

Žena sa pozerá na zariadenie s elektrickým transformátorom, poškodeným ruským vojenským úderom, v centre mesta počas ruského útoku na Ukrajinu, v Kyjeve, Ukrajina, 17. septembra 2024.
Žena sa pozerá na zariadenie s elektrickým transformátorom, poškodeným ruským vojenským úderom, v centre mesta počas ruského útoku na Ukrajinu, v Kyjeve, Ukrajina, 17. septembra 2024.
Zdroj: Reuters / Alina Smutko

Rusko dobylo späť ďalšie dve dediny v Kursku, uviedol vo štvrtok vysokopostavený veliteľ a dodal, že ruské sily postupujú aj na východe Ukrajiny.

Ukrajinská protivzdušná obrana začala v noci fungovať v deviatich ukrajinských regiónoch, informovali vzdušné sily.

Gubernátor centrálnej Dnepropetrovskej oblasti uviedol, že nad jeho regiónom bola zostrelená jedna raketa a nikto nebol zranený. Gubernátor severovýchodnej Charkovskej oblasti uviedol, že po rannom útoku v meste Kupiansk bolo v regióne zranených šesť ľudí.

V meste Charkov bola poškodená civilná infraštruktúra, škola, škôlka a 10 bytových domov, uviedol. Vzdelávacia inštitúcia bola poškodená aj v Čerkaskej oblasti, uviedol regionálny gubernátor.

Rusko popiera, že by útočilo na civilistov, hoci mestá na Ukrajine utrpeli veľké škody a tisíce ukrajinských civilistov bolo zabitých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, Reuters, Foto: Reuters / Gleb Garanich
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies