Trump sa zrejme stretne s poľským prezidentom Dudom v Pensylvánii

NETKY.SK • 19 September 2024, 14:09 • 2 min
Trump sa zrejme stretne s poľským prezidentom Dudom v Pensylvánii

VARŠAVA / WASHINGTON - Podľa dvoch zdrojov blízkych Trumpovi, ktoré sú oboznámené s plánom, plánuje republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v nedeľu vystúpiť s poľským prezidentom Andrzejom Dudom v štáte Pennsylvánia, kde sa bojuje o prezidentské kreslo.

slovakia

left justify in out

Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda sa majú túto nedeľu zúčastniť na rovnakom podujatí v Pensylvánii, ktorá je v tohtoročných prezidentských voľbách bojovým štátom, keďže Trump sa snaží získať hlasy poľských Američanov.

Stretnutie oboch v poľsko-americkej svätyni zatiaľ nebolo potvrdené, ale zdalo sa možné vzhľadom na ich priateľské vzťahy v minulosti - a skutočnosť, že Dudova kancelária uviedla, že očakáva stretnutie, ak sa ho Trump zúčastní.

V Pensylvánii žije jedna z najväčších poľsko-amerických populácií a Trump aj viceprezidentka Kamala Harrisová chcú získať ich podporu. Počas nedávnej prezidentskej debaty vo Filadelfii Harrisová oslovila poľských Američanov tým, že Trumpa označila za hrozbu pre bezpečnosť Poľska a Európy v širšom zmysle, pretože je proti podpore Ukrajiny vo vojne USA proti Rusku.

Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump víta poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Trump Tower v New Yorku 17. apríla 2024.
Republikánsky prezidentský kandidát a bývalý prezident USA Donald Trump víta poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Trump Tower v New Yorku 17. apríla 2024.
Zdroj: Reuters / David Dee Delgado

V najbližších dňoch sa očakáva, že do Spojených štátov na 79. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN pricestuje celá plejáda svetových lídrov.

Podľa viacerých osôb oboznámených s týmito rozhovormi už mnohé zahraničné delegácie oslovili spojencov bývalého prezidenta v snahe nadviazať kontakt s Trumpom alebo jeho poradcami pre zahraničnú politiku.

Poľský predstaviteľ uviedol, že Duda, nacionalista, ktorý nadviazal úzke vzťahy s Trumpom, keď bol v rokoch 2017-21 prezidentom USA, sa zúčastní na odhalení pamätníka v poľsko-americkej rímskokatolíckej svätyni severne od Philadelphie. Tento predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, povedal, že ak sa Trump zúčastní na odhalení, "určite bude príležitosť vymeniť si niekoľko slov a hovoriť o najdôležitejších témach". Medzi tieto témy bude patriť bezpečnosť Poľska a vojna na Ukrajine, uviedol úradník.

Dudova asistentka Malgorzata Paprocka uviedla, že organizátori pozvali Dudu aj Trumpa na rovnaké podujatie, hoci účasť Trumpa ešte nie je istá. "Prezident pozvanie prijal, pretože v ten deň tam bude odhalený pamätník Solidarity," povedala Paprocka poľskej tlačovej agentúre PAP. "Ak bude súhlasiť aj prezident Trump, stretnutie sa uskutoční," povedala a dodala, že hlavné témy diskusie medzi Dudom a Trumpom sa budú týkať posilnenia bezpečnosti a postavenia Poľska.

Trumpova kampaň ani organizátori podujatia na žiadosti o komentár nereagovali. O možnom spoločnom vystúpení ako prvý informoval LevittownNow.com, miestny spravodajský portál v Pensylvánii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: PBS, Reuters, Foto: AFP / Getty Images / Mandel Ngan
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies