Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom: Obava z rozšírenia regionálnej vojny!

NETKY.SK • 20 September 2024, 10:33 • 2 min
Eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom: Obava z rozšírenia regionálnej vojny!

JERUZALEM / BEJRÚT - Konflikt medzi Izraelom a Hizballáhom sa vo štvrtok prudko vyostril, obe strany si vymenili smrtiace útoky a prisľúbili ďalšie odvetné opatrenia, čo zvýšilo obavy z rozšírenia regionálnej vojny.

slovakia

left justify in out

Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v televíznom prejave odsúdil nedávne výbuchy namierené proti komunikačným zariadeniam v Libanone, označil ich za "vojnový čin" a jednoznačne obvinil Izrael. Prisľúbil, že Hizballáh "bude silnejší a schopnejší čeliť akémukoľvek nebezpečenstvu", hoci nešpecifikoval, kedy a kde dôjde k odvetným akciám. Je pozoruhodné, že izraelské lietadlá počas Nasralláhovho prejavu prekonali zvukovú bariéru.

Po Nasralláhovom prejave izraelský minister obrany Yoav Gallant vo videoposolstve z vojenskej základne Kirya v Tel Avive vyhlásil, že izraelské vojenské operácie v Libanone budú pokračovať. Zdôraznil, že v tejto novej fáze konfliktu "existujú významné príležitosti, ale aj značné riziká", a dodal, že "Hizballáh sa cíti byť pod tlakom a prenasledovaný".

Na snímke z 18. septembra 2024 je bezdrôtové komunikačné zariadenie v ruke člena Hizballáhu, ktorého batéria bola odstránená po výbuchu bezdrôtového komunikačného zariadenia počas pohrebu v Bejrúte v Libanone.
Na snímke z 18. septembra 2024 je bezdrôtové komunikačné zariadenie v ruke člena Hizballáhu, ktorého batéria bola odstránená po výbuchu bezdrôtového komunikačného zariadenia počas pohrebu v Bejrúte v Libanone.
Zdroj: Xinhua / Bilal Jawich

Podľa libanonského ministra zdravotníctva Firasa Abiada si výbuchy pagerov a ručných vysielačiek v utorok a v stredu vyžiadali 37 obetí a 2931 zranených. Izraelskí predstavitelia sa k zodpovednosti za tieto útoky neprihlásili.ň

Izraelské obranné sily (IDF) tiež vo štvrtok oznámili, že Hizballáh podnikol útoky dronom a raketami na sever Izraela, v dôsledku čoho zahynuli dvaja izraelskí vojaci a ďalší utrpel ťažké zranenia. Nael Fwarsy, 43-ročný veliteľ roty, zahynul pri útoku bezpilotného lietadla neďaleko mesta Ya'ara v Hornej Galilei, zatiaľ čo 20-ročný vojak Tomer Keren zomrel pri zásahu protitankovou strelou neďaleko hraníc.

IDF v rámci odvety rýchlo spustili delostreleckú paľbu a sériu leteckých útokov zameraných na údajné pozície Hizballáhu v južnom Libanone. IDF oznámili, že plány na "pokračovanie vojny" proti Hizballáhu boli schválené, pričom vojenský veliteľ Herzi Halevi dokončil stratégie pre "severnú arénu".

Na snímke z 18. septembra 2024 je motocykel poškodený pri výbuchoch komunikačných zariadení v libanonskom meste Baalbek.
Na snímke z 18. septembra 2024 je motocykel poškodený pri výbuchoch komunikačných zariadení v libanonskom meste Baalbek.
Zdroj: Xinhua / Taher Abu Hamdan

Vysokopostavený izraelský vojenský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pre štátnu televíziu Kan TV povedal, že "vojenská akcia v severnej oblasti sa teraz zdá byť nevyhnutná" po takmer roku pohraničných potýčok.

Libanonské vojenské zdroje, ktoré tiež hovorili anonymne, uviedli pre agentúru Xinhua, že izraelské vojenské lietadlá uskutočnili v priebehu 30 minút približne 15 náletov, pričom zasiahli oblasti pozdĺž pohraničnej oblasti. Lietadlá vypálili približne 30 rakiet vzduch-zem na objekty Hizballáhu, pričom zasiahli viac ako 20 pohraničných miest a dedín vrátane Kafr Kila, Khiam a Mays al-Jabal.

V reakcii na to IDF oznámili, že zasiahli približne 30 raketometov pripravených na použitie a infraštruktúru patriacu Hizballáhu v južnom Libanone.

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí vo štvrtok v súvislosti s eskaláciou napätia vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zaujala "odstrašujúci" a "pevný" postoj voči "agresii" a "technologickej vojne" Izraela proti Libanonu.

Hasič bojuje s požiarom po raketovom útoku z Libanonu v Kirjat Šmona v severnom Izraeli 18. septembra 2024.
Hasič bojuje s požiarom po raketovom útoku z Libanonu v Kirjat Šmona v severnom Izraeli 18. septembra 2024.
Zdroj: Xinhua / JINI / Ayal Margolin

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte s Mikátím vyjadril solidaritu s Libanonom, odsúdil výbuchy komunikačných zariadení a vyzval všetky strany na zdržanlivosť, aby sa zabránilo ďalšej eskalácii. Medzitým minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, ktorý je v súčasnosti po Egypte na návšteve Francúzska, vyzval proti "eskalačným akciám ktorejkoľvek strany" na Blízkom východe.

Najnovšie vzplanutie nadväzuje na pokračujúce zrážky, ktoré sa začali 8. októbra 2023, keď Hizballáh začal na Izrael odpaľovať rakety v rámci solidarity s Hamasom v Gaze, čo podnietilo odvetnú delostreleckú paľbu a letecké útoky Izraela na juhovýchod Libanonu. Konflikt si už vyžiadal veľké straty na životoch a vyhnal z domovov desaťtisíce ľudí na oboch stranách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / JINI / Ayal Margolin
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies