Podporte Bielu pastelku 2024: Pomôžte zlepšiť život nevidiacich a slabozrakých! +VIDEO

NETKY.SK • 20 September 2024, 12:32 • 2 min
Podporte Bielu pastelku 2024: Pomôžte zlepšiť život nevidiacich a slabozrakých!  +VIDEO

BRATISLAVA - V piatok 20. septembra sa uskutoční tradičná zbierka Biela pastelka, ktorá umožní verejnosti podporiť ľudí so zrakovým postihnutím. Tisíce dobrovoľníkov sa v uliciach slovenských miest a obcí zapoja do tohto podujatia, ktorého cieľom je zlepšiť kvalitu života nevidiacich a slabozrakých.

slovakia

left justify in out

Biela pastelka, organizovaná Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS), sa tento rok koná už po 23. raz. Zbierka je známa nielen svojou dlhoročnou tradíciou, ale aj svojím významným prínosom pre zrakovo postihnutých.

V piatok sa do akcie zapojí približne 4 500 dobrovoľníkov, ktorí budú po celý deň zbierať príspevky v uliciach, aby zabezpečili financovanie sociálnych služieb a aktivít pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľstva.

Ciele zbierky

Podľa Elišky Fričovskej, PR manažérky ÚNSS, je cieľom zbierky pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím a dofinancovanie služieb ako sociálne poradenstvo či sociálna rehabilitácia.

Okrem toho budú získané prostriedky smerovať aj na aktivity zamerané na odstraňovanie informačných, komunikačných a architektonických bariér.

"Sme radi, že ľudia citlivo vnímajú problémy tých, ktorí sa nemôžu na svet dívať očami," dodáva Fričovská.

Symbol zbierky: Biela pastelka

Darcovia, ktorí prispievajú do bielo-modrej pokladničky, získajú ako symbol svojej podpory bielu pastelku. Tento symbol predstavuje nielen pomoc, ale aj solidaritu s tými, ktorí čelí výzvam spojeným so zrakovým postihnutím.

Zbierka sa teší širokej podpore a dobrovoľníci v bielych tričkách s logom Biela pastelka budú viditeľní na uliciach, ale aj vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) na tratiach Tatranských elektrických železníc.

Novinky a výzvy

Tento ročník prináša aj novinku v podobe výzvy "Staň sa ambasádorom Bielej pastelky". Na sociálnych sieťach môžu podporiť zbierku nielen influenceri, ale aj obyčajní ľudia, ktorí chcú prispieť svojím videom.

Slogan tohto ročníka, "Aj bez zmyslu to má zmysel," posilňuje myšlienku, že aj bez fyzického pohľadu môžeme vidieť a chápať potreby iných.

Možnosť prispieť vo vlakoch

V piatok bude možné prispieť aj vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko. Dobrovoľníci budú na tratiach Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso a Starý Smokovec - Tatranská Lomnica, pričom príspevky budú zbierať od 8.00 do 17.00 hod.

ZSSK sa takto zapája do zbierky už po tretíkrát, a podľa Dominika Drevického, hovorcu ZSSK, je to skvelá príležitosť pomôcť komunite nevidiacich a slabozrakých.

Zbierka Biela pastelka je viac než len akcia na získavanie financií.

Je to aj prejav solidarity a empatie voči ľuďom so zrakovým postihnutím. Každý príspevok, či už malý alebo veľký, môže významne prispieť k zlepšeniu kvality života týchto jednotlivcov. Obyvatelia sú vyzvaní, aby sa zapojili a pomohli tak vytvoriť lepší svet pre všetkých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ÚNSS, FB/Biela pastelka, Foto: kosicednes.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies