Manžel najbohatšej ženy Ruska zadržaný pre vraždu po prestrelke v kancelárii

NETKY.SK • 20 September 2024, 12:45 • 2 min
Manžel najbohatšej ženy Ruska zadržaný pre vraždu po prestrelke v kancelárii

MOSKVA - Bývalý manžel zakladateľky spoločnosti Wildberries Tatiany Bakalčukovej, najbohatšej ženy v Rusku, bol vo štvrtok zatknutý po smrteľnej prestrelke v sídle internetového obchodu v Moskve deň predtým, uviedli jeho právnici.

slovakia

left justify in out

Dvaja ľudia boli v stredu zabití pri streľbe len niekoľko blokov od Kremľa v kancelárii spoločnosti Wildberries, keď spor o budúcnosť spoločnosti nabral násilný spád. Sedem ďalších osôb vrátane policajtov bolo zranených.

Federálni vyšetrovatelia začali v súvislosti s incidentom trestné stíhanie. 

Tatyana Bakalčuková obvinila svojho bývalého manžela Vladislava z organizovania neúspešného pokusu o prevzatie po tom, ako sa verejne postavil proti zlúčeniu spoločnosti Wildberries s reklamnou spoločnosťou Russ Group s cieľom vytvoriť novú digitálnu obchodnú platformu pod dohľadom Kremľa.

Vladislav, ktorý má v internetovom predajcovi menší podiel, označil zlúčenie za nepriateľské prevzatie a požiadal o podporu čečenského bojovníka a politika Ramzana Kadyrova. V stredu viedol skupinu mužov do sídla spoločnosti v Moskve, aby rokovali o ukončení "výstavby skladu".

Tatiana Bakalchuková toto tvrdenie poprela a Wildberries uviedol, že skupina mužov sa pokúsila násilím dostať do budovy a potom spustila paľbu na ochranku. Polícia po prestrelke zatkla približne 30 osôb.

Ruskí policajti stoja na stráži pred kancelárskou budovou ruskej maloobchodnej spoločnosti Wildberries po pokuse o nájazd v centre Moskvy 18. septembra.
Ruskí policajti stoja na stráži pred kancelárskou budovou ruskej maloobchodnej spoločnosti Wildberries po pokuse o nájazd v centre Moskvy 18. septembra.
Zdroj: AFP / Getty Images / Alexander Nemenov

Tatyana založila Wildberries, ruskú odpoveď na Amazon, v roku 2004 a z internetového predajcu oblečenia ho premenila na veľké trhovisko so všetkými druhmi tovaru.

Vladislav uviedol, že prišiel na vopred dohodnuté stretnutie a že ako prví vystrelili zamestnanci kancelárie. Tatiana povedala, že Vladislav a jeho kolegovia sa pokúsili obsadiť kanceláriu a že žiadne stretnutie nebolo naplánované. 

Vladislavovi právnici uviedli, že bol zatknutý a obvinený z vraždy a pokusu o vraždu príslušníka orgánov činných v trestnom konaní, čo podľa nich predstavuje "zjavné a bezprecedentné porušenie" práv ich klienta. Obchodný spor sa sústreďuje okolo fúzie, ktorou vznikla nová spoločnosť RVB s Robertom Mirzoyanom ako generálnym riaditeľom, čím sa celkový podiel Tatyana v RVB znížil z 99 % v spoločnosti Wildberries na približne 65 %.

Vladislav vtedy povedal, že jeho manželka bola "manipulovaná". Čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý sa postavil na podporu Vladislava, označil zlúčenie za "prepadnutie majetku". Tatyana obe tieto obvinenia odmietla. Kremeľ uviedol, že fúzia získala podporu prezidenta Vladimira Putina, ktorý však do jej priebehu nebude zasahovať.

V plačlivom videozázname, ktorý vo štvrtok skoro ráno zverejnila na službe Telegram, Tatyana uviedla: "Vladislav, čo to robíš? Ako sa budeš pozerať do očí svojim rodičom a našim deťom? Ako si mohol doviesť situáciu do takej absurdity?"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Moscow Times, CNN, Foto: t.me / RKadyrov_95
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies