Takáč: Robíme všetko pre to, aby sa znížená DPH na potraviny pretavila do CIEN POTRAVÍN na pultoch

NETKY.SK • 20 September 2024, 13:34 • 2 min
Takáč: Robíme všetko pre to, aby sa znížená DPH na potraviny pretavila do CIEN POTRAVÍN na pultoch

BRATISLAVA - Vláda SR schválila zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny. Po stretnutí predsedu vlády Roberta Fica a ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka so zástupcami obchodných reťazcov bude nasledovať okrúhly stôl aj s ostatnými partnermi agropotravinárskej vertikály.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Znižujeme DPH na základné potraviny s tým cieľom, aby sa znížili ceny základných potravín a zvýšila sa ich dostupnosť pre najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. Som rád, že zástupcovia obchodných reťazcov garantovali, že tento cieľ máme spoločný," vyhlásil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč po stretnutí s predsedom vlády SR Robertom Ficom a zástupcami slovenských i zahraničných obchodných reťazcov.

Vláda SR schválila, že DPH základných potravín klesne z 10 % na 5 %, pričom zoznam základných sa nateraz nemení. Nie je však vylúčené, že sa bude ešte upravovať. Po stretnutí s obchodníkmi bude nasledovať okrúhly stôl aj s ďalšími partnermi z agropotravinárskeho reťazca – prvovýrobcami, dodávateľmi, spracovateľmi a predstaviteľmi obchodov.

"Ešte tento rok vykonáme cielené kontroly naprieč celou potravinovou vertikálou, aby sme získali základné informácie o tom, za koľko sa potraviny nakupujú, aká je marža a za koľko sa predávajú. Budeme tak mať čo porovnávať s údajmi, ktoré získame v januári budúceho roku," doplnil minister Takáč.

Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu a Filip Kasana, prezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky (ZO SR) uvítali konštruktívne rokovanie a sociálny dialóg s vládou SR ohľadom DPH na potraviny a sú otvorení ďalším stretnutiam s cieľom zníženia cien potravín.

"V určitej miere to môže prispieť aj k vyššej konkurencieschopnosti našej krajiny v spotrebiteľských cenách," dodal Filip Kasana, prezident ZO SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MPRV SR, Foto: MPRV SR
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies