Von der Leyenová: EÚ poskytne Ukrajine pôžičku 35 mld. eur

NETKY.SK • 20 September 2024, 16:19 • 2 min
Von der Leyenová: EÚ poskytne Ukrajine pôžičku 35 mld. eur

KYJEV - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v piatok v Kyjeve oznámila plán poskytnúť Ukrajine pôžičku EÚ vo výške až 35 miliárd EUR.

slovakia

left justify in out

"Moja ôsma návšteva Kyjeva prichádza v čase, keď sa čoskoro začne vykurovacia sezóna a Rusko sa naďalej zameriava na energetickú infraštruktúru," uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X. Von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že suma 160 miliónov eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív bude vyčlenená na pokrytie naliehavých humanitárnych potrieb Ukrajiny počas tejto zimy.

"Teraz sme si istí, že túto pôžičku môžeme Ukrajine poskytnúť veľmi rýchlo," povedala von der Leyenová na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Pôžičku musí do konca roka schváliť väčšina krajín EÚ a Európsky parlament. Konkrétna výška pôžičky EÚ, ktorá bude skutočne poskytnutá Ukrajine, závisí od toho, akou sumou budú ochotné prispieť ostatné krajiny G7.

Podľa Komisie bude pôžička G7 predstavovať až 45 miliárd eur, keďže sa očakáva, že k nej prispejú Kanada, Japonsko a Spojené kráľovstvo. Existujú otázky, či sa na pôžičke budú podieľať aj USA, a to z dôvodu dlhodobých obáv, že v dôsledku pravidiel bloku o sankciách môže jedna krajina EÚ každých šesť mesiacov aktíva rozmraziť, čím sa pôžička ohrozí.

Von der Leyenová sa venovala aj nedávnym útokom Ruska na ukrajinskú civilnú energetickú infraštruktúru a označila tieto incidenty za "zjavné a zlomyseľné" pokusy "uvrhnúť [Ukrajinu] do temnoty". "Európska únia je tu, aby vám pomohla v tejto výzve: aby ste udržali svetlá, aby ste udržali svojich ľudí v teple, keďže zima je už za rohom, a aby ste udržali svoje hospodárstvo v chode, keď bojujete o prežitie," povedala von der Leyenová.

Rusko vyradilo z prevádzky približne 9 gigawattov ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo podľa von der Leyenovej predstavuje "energetický ekvivalent troch pobaltských štátov".

Leyenová tiež uviedla, že cieľom EÚ je obnoviť 2,5 GW výrobnej kapacity a zvýšiť vývoz s cieľom dodať Ukrajine 2 GW elektrickej energie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Politico, Reuters, Foto: Euronews.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies