Europol a Bulharsko rozbili medzinárodnú pašerácku sieť: Pašovanie migrantov z Turecka do západnej časti južnej Európy

NETKY.SK • 20 September 2024, 17:09 • 2 min
Europol a Bulharsko rozbili medzinárodnú pašerácku sieť: Pašovanie migrantov z Turecka do západnej časti južnej Európy

SOFIA - Bulharské orgány s podporou Europolu 19. septembra rozbili zločineckú sieť, ktorá pašovala migrantov z Turecka cez Bulharsko a Srbsko do západnej časti južnej Európy. Vyšetrovanie, na ktorom sa podieľali grécke a rumunské orgány, sa uskutočnilo v rámci regionálnej operačnej pracovnej skupiny zriadenej na vyšetrovanie sietí prevádzačov migrantov využívajúcich Bulharsko ako tranzitnú krajinu.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie sa začalo začiatkom roka 2023, keď bulharské orgány našli migrantov pašovaných touto sieťou. Doteraz vnútroštátne orgány odhalili 15 prípadov prevádzačstva. Prevádzačská sieť údajne umožnila nelegálny sekundárny pohyb viac ako 700 nelegálnych migrantov smerom do iných častí EÚ.

Podozriví vodcovia, prevažne štátni príslušníci Sýrie, koordinovali prevádzačské aktivity a zároveň udržiavali kontakty s prevádzačmi v Turecku a Grécku, ako aj v iných krajinách na trase prevádzačstva. Podozriví sprostredkovali prepravu migrantov z turecko-bulharskej hranice do ubytovacích zariadení v oblasti Sofie. Po krátkom pobyte tam ich ďalej prepravovali na bulharsko-srbskú hranicu.

 

Migranti museli pred odchodom na hranice vložiť v kanceláriách Hawala 3 000 až 5 000 EUR

Migranti museli zaplatiť vysoké zálohy pred tým, ako ich previezli cez zelenú hranicu medzi Tureckom a Bulharskom. V kanceláriách Hawala v Istanbule zaplatili od 3 000 do 5 000 EUR a potom ich prevážali sprievodcovia napojení na tureckých členov zločineckej siete. Po príchode na bulharské územie migrantov vyzdvihli vodiči bulharskej, rumunskej a sýrskej národnosti, ktorí ich prepravili do ubytovacích zariadení v Sofii. Na prepravu pašerácka sieť používala rôzne vozidlá, ako sú osobné autá, dodávky a dokonca aj nákladné autá.

V jednom prípade podozriví prevážali 150 migrantov v nákladnom aute. Zločinci využívajú tento modus operandi, aby maximalizovali svoje zisky, keď je dopyt po prevádzačských službách vysoký. V tomto konkrétnom prípade vodiči prepravovali migrantov počas jazdy vysokou rýchlosťou, aby sa vyhli policajným kontrolám. Tento nebezpečný modus operandi vystavuje životy migrantov a okoloidúcich veľkému riziku.

Bulharské orgány s podporou Europolu 19. septembra rozbili zločineckú sieť, ktorá pašovala migrantov z Turecka cez Bulharsko a Srbsko do západnej časti južnej Európy.
Bulharské orgány s podporou Europolu 19. septembra rozbili zločineckú sieť, ktorá pašovala migrantov z Turecka cez Bulharsko a Srbsko do západnej časti južnej Európy.
Zdroj: Europol

Podpora Europolu a spoločné akcie

Bola vykonaná rozsiahla operatívna analýza s cieľom identifikovať rôzne ciele a zmapovať ich trestnú činnosť. Europol tiež spojil rôzne zúčastnené krajiny, aby sa spoločne pripravili na záverečnú fázu vyšetrovania.

Dvaja experti Europolu vyslaní do Sofie v rámci regionálnej operačnej pracovnej skupiny boli počas akčného dňa na mieste a pomáhali orgánom činným v trestnom konaní pri krížových kontrolách v reálnom čase v databázach Europolu.

Na mieste boli nasadení policajti gréckej polície, rumunskej pohraničnej polície a rumunskej polície (služba pre boj s organizovaným zločinom), aby podporili vyšetrovacie opatrenia.

Európske centrum Europolu pre pašovanie migrantov podporuje prácu pracovnej skupiny od jej založenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Europol
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies