Energetické drinky spôsobujú úzkosti a depresie: Ich kombinácia s alkoholom vedie k pohrome v našom tele!

NETKY.SK • 22 September 2024, 18:03 • 2 min
Energetické drinky spôsobujú úzkosti a depresie: Ich kombinácia s alkoholom vedie k pohrome v našom tele!

Kombinácia energetických nápojov s alkoholom je obzvlášť nebezpečná. Kofeín môže maskovať účinky alkoholu, čo vedie k tomu, že človek pije viac, než by inak zvládol. To môže viesť k ťažkej intoxikácii, otrave alkoholom a zvýšenému riziku nehôd a zranení.

slovakia

left justify in out

Energetické nápoje, ako sú Red Bull, Monster, Rockstar, Burn a ďalšie, sa stali bežnou súčasťou života mnohých ľudí, najmä mladých. Ich popularita je nepopierateľná, avšak ich konzumácia so sebou prináša množstvo zdravotných rizík. V tomto článku sa pozrieme na to, ako tieto nápoje ovplyvňujú naše zdravie a prečo by sme mali byť opatrní pri ich konzumácii.

Toxické zloženie 

Energetické nápoje obsahujú rôzne zložky, ktoré majú za cieľ zvýšiť bdelosť a fyzickú výkonnosť. Medzi hlavné zložky patria:

Kofeín: Stimuluje centrálnu nervovú sústavu, zvyšuje bdelosť a znižuje pocit únavy. Kofeín je jednou z najviac študovaných látok v energetických nápojoch a jeho účinky na telo sú dobre zdokumentované. Pri miernej konzumácii môže kofeín zlepšiť koncentráciu a reakčný čas, avšak nadmerná konzumácia môže viesť k závažným zdravotným problémom.

Taurín: Aminokyselina, ktorá podporuje kardiovaskulárny systém a zlepšuje fyzickú výkonnosť. Taurín je prirodzene prítomný v tele a hrá dôležitú úlohu v mnohých fyziologických procesoch. V energetických nápojoch sa však nachádza v oveľa vyšších koncentráciách, čo môže mať nepredvídateľné účinky na zdravie.

Cukor: Poskytuje rýchlu energiu, ale jeho nadmerná konzumácia môže viesť k obezite a cukrovke. Energetické nápoje často obsahujú veľké množstvo cukru, čo môže prispieť k vzniku zubného kazu, inzulínovej rezistencie a ďalších metabolických problémov.

Vitamíny skupiny B: Pomáhajú pri metabolizme energie, ale ich nadmerný príjem môže byť škodlivý. Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie tela, avšak ich nadmerná konzumácia môže viesť k toxickým účinkom, ako sú nervové poruchy a poškodenie pečene.

Energetické nápoje, ako sú Red Bull, Monster, Rockstar, Burn a ďalšie, sa stali bežnou súčasťou života mnohých ľudí, najmä mladých. Ich popularita je nepopierateľná, avšak ich konzumácia so sebou prináša množstvo zdravotných rizík.
Energetické nápoje, ako sú Red Bull, Monster, Rockstar, Burn a ďalšie, sa stali bežnou súčasťou života mnohých ľudí, najmä mladých. Ich popularita je nepopierateľná, avšak ich konzumácia so sebou prináša množstvo zdravotných rizík.
Zdroj: foto: health.clevelandclinic.org

Vplyv na centrálnu nervovú sústavu

Kofeín je hlavnou zložkou energetických nápojov, ktorá stimuluje centrálnu nervovú sústavu. Hoci môže krátkodobo zvýšiť bdelosť a zlepšiť koncentráciu, jeho nadmerná konzumácia môže viesť k nervozite, úzkosti, nespavosti a dokonca k závislosti. Dlhodobé užívanie kofeínu môže tiež ovplyvniť kvalitu spánku, čo môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie a pohodu.

Kofeín však takisto môže interagovať s inými liekmi a zdravotnými stavmi, čo môže zvýšiť riziko nežiaducich účinkov.

Vplyv na kardiovaskulárny systém

Energetické nápoje môžu mať vážne dôsledky na srdcovo-cievny systém. Kofeín a taurín môžu zvýšiť srdcovú frekvenciu a krvný tlak, čo môže viesť k arytmiám, hypertenzii a v extrémnych prípadoch až k zástave srdca. Štúdie ukázali, že konzumácia energetických nápojov môže zvýšiť riziko srdcových problémov, najmä u ľudí s existujúcimi kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Okrem toho, kombinácia kofeínu s inými stimulantmi, ako sú efedrín alebo amfetamíny, môže zvýšiť riziko závažných srdcových komplikácií.

Dlhodobé užívanie kofeínu môže tiež ovplyvniť kvalitu spánku, čo môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie a pohodu.
Dlhodobé užívanie kofeínu môže tiež ovplyvniť kvalitu spánku, čo môže mať negatívny vplyv na celkové zdravie a pohodu.
Zdroj: foto: Brian Klutch

Riziko obezity a cukrovky

Vysoký obsah cukru v energetických nápojoch prispieva k nadmernému príjmu kalórií, čo môže viesť k obezite. Navyše, pravidelná konzumácia týchto nápojov môže zvýšiť riziko vzniku cukrovky typu 2. Cukor v energetických nápojoch môže tiež spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii a ďalším metabolickým problémom.

Dlhodobá konzumácia vysokých dávok cukru môže tiež prispieť k vzniku chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.

Negatívny vplyv na psychické zdravie

Energetické nápoje môžu tiež negatívne ovplyvniť psychické zdravie. Nadmerná konzumácia kofeínu môže viesť k úzkosti, depresiám a dokonca k panickým záchvatom. Okrem toho, kombinácia energetických nápojov s alkoholom môže zvýšiť riziko nebezpečného správania a závislosti. Štúdie ukázali, že mladí ľudia, ktorí pravidelne konzumujú energetické nápoje, majú vyššie riziko vzniku psychických problémov, ako sú depresia a úzkosť.

Okrem toho, kofeín môže ovplyvniť hladiny neurotransmiterov v mozgu, čo môže mať negatívny vplyv na náladu a celkovú psychickú pohodu.

Cukor v energetických nápojoch môže tiež spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii a ďalším metabolickým problémom.
Cukor v energetických nápojoch môže tiež spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny glukózy v krvi, čo môže viesť k inzulínovej rezistencii a ďalším metabolickým problémom.
Zdroj: foto: getty images

Závislosť a abstinenčné príznaky

Pravidelná konzumácia energetických nápojov môže viesť k závislosti na kofeíne. Pri náhlom vysadení môžu nastať abstinenčné príznaky ako bolesti hlavy, únava, podráždenosť a depresia. Závislosť na kofeíne môže tiež viesť k zvýšenej tolerancii, čo znamená, že človek potrebuje stále väčšie dávky na dosiahnutie rovnakého účinku.

To môže viesť k začarovanému kruhu, kde človek konzumuje stále viac energetických nápojov, čo zvyšuje riziko zdravotných problémov. Okrem toho, abstinenčné príznaky môžu byť také závažné, že človek sa môže cítiť nútený pokračovať v konzumácii kofeínu, aby sa im vyhol.

Kombinácia s alkoholom

Kombinácia energetických nápojov s alkoholom je obzvlášť nebezpečná. Kofeín môže maskovať účinky alkoholu, čo vedie k tomu, že človek pije viac, než by inak zvládol. To môže viesť k ťažkej intoxikácii, otrave alkoholom a zvýšenému riziku nehôd a zranení. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí kombinujú energetické nápoje s alkoholom, majú vyššie riziko vzniku závislosti na alkohole a iných látkach.

Okrem toho, kombinácia týchto dvoch látok môže zvýšiť riziko nebezpečného správania, ako sú dopravné nehody, násilie a rizikové sexuálne správanie.

Kofeín môže maskovať účinky alkoholu, čo vedie k tomu, že človek pije viac, než by inak zvládol. To môže viesť k ťažkej intoxikácii, otrave alkoholom a zvýšenému riziku nehôd a zranení.
Kofeín môže maskovať účinky alkoholu, čo vedie k tomu, že človek pije viac, než by inak zvládol. To môže viesť k ťažkej intoxikácii, otrave alkoholom a zvýšenému riziku nehôd a zranení.
Zdroj: foto: getty images

Energetické nápoje ako Red Bull, Monster, Rockstar, Burn a ďalšie môžu krátkodobo zvýšiť bdelosť a fyzickú výkonnosť, avšak ich pravidelná konzumácia so sebou prináša množstvo zdravotných rizík. Od problémov s kardiovaskulárnym systémom, cez riziko obezity a cukrovky, až po negatívne vplyvy na psychické zdravie a závislosť. Preto je dôležité byť opatrný pri ich konzumácii a radšej sa spoliehať na zdravšie alternatívy na zvýšenie energie a bdelosti.

Ak potrebujete zvýšiť energiu, všetci odborníci navrhli zvoliť si zdravšie alternatívy energetických nápojov. Hlavne sa vyhýbajte hladinám kofeínu a cukru, ktoré prekračujú odporúčaný denný príjem a dlhým zoznamom ingrediencií. Pre povzbudenie vyskúšajte tieto zdravé alternatívy energetických nápojov.

Pozrite sa na všetky možné príčiny únavy, vrátane nedostatku kvalitného spánku, dehydratácie, stresu a zlého hospodárenia s hladinou cukru v krvi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: zdravoteka.sk, marlus.sk, fitlavia.sk, refresher.sk. titulná foto: mixolopedia.com
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies