Marcus Aurelius na SLOVENSKU?! Archeológovia objavili miesto spojené so životom rímskeho cisára

NETKY.SK • 20 September 2024, 17:42 • 2 min
Marcus Aurelius na SLOVENSKU?! Archeológovia objavili miesto spojené so životom rímskeho cisára

POHRONIE - Slovenskí archeológovia objavili v oblasti Pohronia významné nálezy, ktoré môžu byť spojené s rímskym cisárom Marcusom Aureliom. Predbežné zistenia naznačujú, že počas svojich vojenských výprav proti germánskym kmeňom mohol cisár pobývať práve v tejto časti dnešného Slovenska. Objav otvára nové možnosti skúmania historických vzťahov medzi Rímskou ríšou a strednou Európou.

slovakia

left justify in out

Slovenskí archeológovia z Archeologického ústavu SAV dosiahli významný objav počas skúmania oblasti Pohronia. Na základe predbežných zistení sa domnievajú, že odhalili miesto spojené so životom jedného z najvýznamnejších rímskych cisárov, Marca Aurelia.

Tento objav má potenciál zmeniť naše chápanie o historických súvislostiach medzi Rímskou ríšou a územím dnešného Slovenska.

Archeologický prieskum Pohronia

Prieskum prebiehal v oblasti stredného Slovenska, konkrétne v Pohroní, ktoré bolo dôležitou časťou európskych obchodných ciest v antickom období.

Archeológovia skúmali miesta s možnými stopami prítomnosti Rímanov a objavili nálezy, ktoré naznačujú, že práve tu mohol Marcus Aurelius počas vojenských výprav proti germánskym kmeňom pôsobiť.

Objavené artefakty vrátane zvyškov rímskej výzbroje a keramiky môžu byť dôkazom prítomnosti rímskych vojakov v tejto oblasti.

Zdroj: Archeologický ústav SAV

Marcus Aurelius a jeho spojenectvo s Pohroním

Rímsky cisár Marcus Aurelius je známy svojimi výpravami na severnú hranicu Rímskej ríše, kde bojoval proti germánskym kmeňom, ktoré ohrozovali ríšu. Pohronie bolo súčasťou strategicky dôležitých území v rámci týchto vojenských operácií.

Podľa historických záznamov tu Marcus Aurelius mohol tráviť čas so svojou armádou a riadiť vojenské operácie, ktoré mali zabezpečiť stabilitu rímskej hranice.

Zdroj: Archeologický ústav SAV

Význam objavu

Nálezy archeológov zo Slovenska môžu výrazne prispieť k hlbšiemu pochopeniu historických vzťahov medzi Rímskou ríšou a územím Slovenska. Doteraz sa predpokladalo, že v tejto oblasti neboli rímske osídlenia či prítomnosť rímskej armády taká výrazná. Objav artefaktov však naznačuje opak a môže viesť k ďalšiemu výskumu tejto historickej kapitoly.

"Ak sa naše predbežné hypotézy potvrdia, môže ísť o jeden z najvýznamnejších archeologických objavov posledných rokov na Slovensku," uviedli zástupcovia Archeologického ústavu SAV.

Tento objav otvára cestu pre nové výskumy a otázky o pôsobení Rímskej ríše v strednej Európe.

Zdroj: Archeologický ústav SAV

Ďalší postup výskumu

Archeológovia budú pokračovať vo výkopových prácach a podrobnejšom skúmaní nálezov. Plánujú aj spoluprácu s medzinárodnými odborníkmi, aby mohli presnejšie identifikovať všetky nálezy a datovať ich pôvod.

Okrem toho sa zvažuje sprístupnenie lokality pre verejnosť v rámci edukačných a turistických projektov, ktoré by pomohli zvýšiť povedomie o histórii Slovenska v období Rímskej ríše.

Tento významný objav tak môže nielen obohatiť historické poznanie, ale aj prilákať väčšiu pozornosť turistov a odborníkov zo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Archeologický ústav SAV, Foto: allriot.sk
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies