Sudy Kofoly odplavilo desiatky kilometrov ďaleko, skončili až "na Balatone". Firma sa ich snaží nájsť

NETKY.SK • 21 September 2024, 13:05 • 2 min
Sudy Kofoly odplavilo desiatky kilometrov ďaleko, skončili až "na Balatone". Firma sa ich snaží nájsť

V meste Krnov, kde má Kofola jeden zo svojich skladov, dosiahla hladina vody rekordné úrovne. Povodňová vlna bola taká silná, že odniesla tisíce sudov, ktoré spoločnosť používa na skladovanie čapovaných nápojov.

slovakia

left justify in out

Nedávne povodne, ktoré zasiahli Českú republiku, spôsobili značné škody nielen na infraštruktúre, ale aj v podnikoch. Medzi najviac postihnuté patrí spoločnosť Kofola, ktorá teraz žiada verejnosť o pomoc pri hľadaní stratených sudov.

V meste Krnov, kde má Kofola jeden zo svojich skladov, dosiahla hladina vody rekordné úrovne. Povodňová vlna bola taká silná, že odniesla tisíce sudov, ktoré spoločnosť používa na skladovanie čapovaných nápojov. Tieto sudy, známe ako KEG-y, sú pre firmu kľúčové a ich strata predstavuje významný problém.

Sudy prešli desiatky kilometrov

Niektoré sudy boli nájdené na miestach vzdialených desiatky kilometrov od Krnova, vrátane českého Balatonu, miestneho rybníka, ktorý dostal svoje meno podľa známeho maďarského jazera. Fotografie a videá sudov sa rýchlo šírili po internete, čo viedlo Kofolu k oficiálnej prosbe o pomoc pri ich hľadaní.

Kofola vyzýva občanov, aby im pomohli nájsť a vrátiť stratené sudy. Spoločnosť je pripravená vyzdvihnúť sudy kdekoľvek v Česku a nálezcom vyjadruje veľkú vďaku. „Ak by niekto našiel naše sudy, prosíme, aby nás kontaktoval. Naše obchodné tímy sú pripravené ich vyzdvihnúť,“ uviedla hovorkyňa Kofoly Jana Ptačinská.

Kofola sa snaží získať sudy od ľudí späť.
Kofola sa snaží získať sudy od ľudí späť.
Zdroj: foto: Kofola

Kritická situácia

Zatiaľ čo v Krnove je situácia najkritickejšia, pivovary Holba a Litovel, ktoré tiež patria pod Kofolu, utrpeli len minimálne škody. V Hanušoviciach voda zasiahla len príjazdovú oblasť areálu, a tak mohla výroba pokračovať takmer bez prerušenia. V Litovli sa pracuje na odstránení následkov povodne, ktoré by nemali byť fatálne.

Napriek ťažkostiam Kofola verí, že sa z tejto situácie zotaví. Spoločnosť už v minulosti prekonala rôzne výzvy a verí, že aj tentoraz sa jej podarí obnoviť plnú prevádzku. „Veríme, že Kofola je silná firma, ktorá sa už v minulosti vyrovnala aj s inými ťažkými situáciami, a vyrovná sa teda aj s touto,“ dodala Ptačinská. Povodne priniesli nečakané výzvy, no aj ukázali silu spolupráce medzi firmou a verejnosťou. Kofola dúfa, že s pomocou občanov sa jej podarí nájsť všetky stratené sudy a čo najskôr obnoviť plnú prevádzku.

Okrem Kofoly boli povodňami v Českej republike postihnuté aj ďalšie spoločnosti a oblasti. Povodne zasiahli sever a severovýchod Čiech, ako aj juh a sever Moravy, čo spôsobilo rozsiahle škody na infraštruktúre a majetku.

Jednou z najviac postihnutých oblastí je Jeseník v Olomouckom kraji, kde povodne spôsobili značné škody. České poisťovne odhadujú, že celkové škody spôsobené povodňami sa vyšplhajú na približne 17 miliárd korún, pričom polovicu z toho tvoria škody na podnikoch

.
Povodne tiež spôsobili výpadky prúdu, ktoré postihli desaťtisíce domácností a podniky. Najviac zasiahnuté oblasti zahŕňajú Ostravsko, Opavsko a Jesenicko, kde boli zaplavené cesty a železničné trate, čo výrazne narušilo dopravu a logistiku.

"Storočná voda" v Česku spôsobila miliónové škody.
"Storočná voda" v Česku spôsobila miliónové škody.
Zdroj: foto: TASR

Akcie padajú

Akcie spoločnosti Kofola, známeho výrobcu nealkoholických nápojov, zaznamenali výrazný pokles po tom, čo povodne zasiahli kľúčové výrobné závody firmy. Cena akcií na pražskej burze klesla až o päť percent, čo predstavuje hodnotu 319 korún za kus, čo je viac než 12 eur.

Povodne, ktoré zasiahli severovýchodnú časť Českej republiky, spôsobili značné škody v závodoch Kofoly v Krnove, Litovli a Hanušoviciach. Tieto závody sú kľúčové pre výrobu a distribúciu nápojov spoločnosti, a preto sa očakáva, že škody budú mať významný dopad na finančné výsledky firmy.

Investori zohľadňujú možné materiálne škody a narušenie logistiky, čo by mohlo viesť k poklesu prevádzkového zisku o desiatky miliónov korún.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: Interez, seznamzpravy.cz, forbes.com foto: Kofola
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies