Pellegrini na ceste do USA: Zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN a navštívi Iowu

NETKY.SK • 21 September 2024, 14:10 • 2 min
Pellegrini na ceste do USA: Zúčastní sa na Valnom zhromaždení OSN a navštívi Iowu

Prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini sa v nedeľu (22. 9.) vyberie do Spojených štátov amerických, kde sa zúčastní 79. Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Okrem toho ho čaká množstvo bilaterálnych stretnutí, samit o budúcnosti a návšteva československého múzea v Iowe. Pellegrini sa na Slovensko vráti v sobotu 28. septembra.

slovakia

left justify in out

V nedeľu (22. 9.) odcestuje prezident SR Peter Pellegrini do Spojených štátov amerických, kde sa zúčastní na 79. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN). V New Yorku bude v pondelok (23. 9.) rečniť na Samite budúcnosti, ktorý ho čaká popri ďalších vystúpeniach a stretnutiach. Od štvrtka (26. 9.) bude jeho program pokračovať v meste Cedar Rapids v štáte Iowa.

Návrat slovenského prezidenta na Slovensko je naplánovaný na sobotu (28. 9.), o čom informoval odbor komunikácie Kancelárie prezidenta SR.

Samit budúcnosti v New Yorku privedie k rokovaciemu stolu svetových lídrov, aby spoločne obnovili dôveru v multilateralizmus a dosiahli nový globálny konsenzus.

„Tento samit by mal slúžiť ako impulz na splnenie dlhodobých záväzkov a riešenie nových výziev, vrátane mierového využívania vesmíru a technológií, ako je umelá inteligencia," priblížil odbor komunikácie.

Prezident Pellegrini vystúpi so svojím prejavom aj počas všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN v stredu (25. 9.). Okrem toho sa zúčastní aj na diskusii na vysokej úrovni v rámci Bezpečnostnej rady OSN na tému „Schopnosť viesť k mieru". V rámci bilaterálnych rokovaní sa očakáva jeho stretnutie s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom a s ďalšími štátnikmi.

Rokovania absolvuje aj s prezidentom Svetového židovského kongresu Ronaldom Lauderom.

Slovak Pro Summit 2024, podujatie zamerané na podporu spolupráce medzi Slovenskom a Slovákmi žijúcimi v USA, uzavrie v utorok (24. 9.) diskusia s prezidentom Pellegrinim. V rámci tejto platformy sa bude diskutovať o budúcnosti Slovenska a o možnostiach, ako môže slovenská zahraničná komunita prispieť k ďalšiemu rozvoju krajiny. 

Po štvrtku bude Pellegriniho program pokračovať v Cedar Rapids, kde pri príležitosti 50. výročia založenia Národného českého a slovenského múzea a knižnice absolvuje návštevu tejto inštitúcie.

Spolu s českým prezidentom Petrom Pavlom tu odhalí nový orloj na renovovanej hodinovej veži, ktorá pripomína historické hodiny z pražskej Staromestskej radnice.

Program zahrnie aj stretnutie s predstaviteľmi štátu Iowa.
Prezidentov návrat na Slovensko sa očakáva v sobotu v ranných hodinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/ Foto: FB/ Peter Pellegrini
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies