Sophia Loren oslavuje 90 rokov: Legendárna ikona, ktorá zanechala nezmazateľnú stopu v kinematografii +VIDEÁ

NETKY.SK • 21 September 2024, 15:55 • 3 min
Sophia Loren oslavuje 90 rokov: Legendárna ikona, ktorá zanechala nezmazateľnú stopu v kinematografii +VIDEÁ

Sophia Loren, oslnivá hviezda filmového plátna, ktorá sa narodila v Ríme v roku 1934, sa stala nielen symbolom krásy, ale aj vzorom pre generácie. Jej život a kariéra sú príbehom o talentu, láske a odhodlaní.

slovakia

left justify in out

V časoch, keď sa na filmovom plátne začala objavovať Sophia Loren, si fanúšičky vystrihovali jej fotografie z časopisov a vkladali ich do zošitov. Talianska herečka však obohatila nielen film, ale aj kultúru svojich obdivovateľov.

Očarila svojou krásou a urastenou postavou, no každému bolo jasné, že jej osobnosť nespočíva len v vonkajšej kráse. Už od začiatku bolo zrejmé, že do kinematografie vstupuje umelkyňa s hlbokým porozumením pre príbehy a postavy, ktoré stvárňuje. Diváci jej dôverovali, pretože dokázala preniesť do svojho výkonu emócie, ktoré sa nedali len tak prehliadnuť.

 

Obrazok
Zdroj: imdb

Zásluhou Carla Pontiho

Pochybnosti okolo jej pôvodu sa objavili, keď sa písalo o jej narodení ako nemanželskom dieťati (20. septembra 1934 v Ríme), s menom Sofia Villaniová Scicoloneová. Rástla v chudobných podmienkach rybárskej osady, kým sa vrátila do Ríma. Jej rodina, muzikálna a plná talentov, ju priviedla k hudbe a kinematografii.

Ako mladá sa stala modelkou a v roku 1950 sa zúčastnila súťaže krásy v Ríme, kde skončila na druhom mieste. Práve tam sa zblížila s porotcom, producentom Carlom Pontim, ktorý sa do nej zamiloval. Hoci už bol ženatý, dokázal pre ňu zmeniť svoj život.

Fanúšičky nemuseli byť nadšené, že si vybrala muža, ktorý nebol mladým fešákom, ako napríklad Marcello Mastroianni. No srdce má svoje zákony a Ponti sa stal jej láskou na celý život. Hoci mnohí predpokladali, že taká krásna žena ako ona nemôže byť s mužom, ktorý bol starší a nie práve nápadne sexi, ona preukázala, že má vlastné priority. Vďaka svojmu zdržanlivému správaniu a úcte k Pontimu nevyvolávala škandály, ktoré sú v šoubiznise bežné.

Sophia bola vydatá iba za jedného muža, Carla Pontiho.
Sophia bola vydatá iba za jedného muža, Carla Pontiho.
Zdroj: profimedia

Osobné tragédie

Niektoré osobné problémy, ako potrat alebo ťažkosti s otehotnením, sa dostali na verejnosť. Diváci jej fandili a sledovali, ako sa snaží priviesť na svet dieťa. Počas tehotenstva strávila Sophia veľa času v izolácii, ale vždy sa o sebe postarala. Postupne sa jej narodili dvaja synovia, Carla a Edoarda.

Z jej materskej úlohy sa stala vzorná mama a so svojím manželom Pontim sa vyrovnali aj s problémami, ktoré im ich prvý sobáš priniesol.

V Taliansku mali problémy so zákonmi, no po zmene občianstva mohli znovu vstúpiť do manželstva.

Ponti zomrel v roku 2007, ale do poslednej chvíle zostali spolu.

 

Obrazok
Zdroj: Profimedia

Spolužitie s Pontim malo na Lorenovú obrovský vplyv. Zabezpečil jej vzdelanie a rast, a tak sa z nej stala nielen umelkyňa, ale aj elegantná dáma, ktorá s pokojom a vyrovnanosťou oslovovala všetkých okolo seba.

Vďaka jeho podpore jej kariéra bezproblémovo napredovala a spolupracovala s mnohými významnými režisérmi, vrátane Charlieho Chaplina. Za rolu v talianskej vojnové dráme Vrchárka získala Oscara, keď stvárnila matku snažiacu sa ochrániť svoju dcéru pred hrôzami vojny.

Sophiina kariéra je plná úspešných filmov ako Boccacio 70, Včera, dnes a zajtra, Manželstvo po taliansky či Grófka z Hongkongu.

V polovici 20. storočia sa taliansky film stal významným a Lorenová získala ďalšie ocenenia, vrátane prestížneho uznania na MFF Art FEST v Trenčianskych Tepliciach v roku 1999.

Nadčasová elegancia


Dnes si Sophiu Lorenovú pamätáme nielen pre jej krásu, ale aj pre noblesu, zdržanlivosť, humor a jemnosť. Aj vo svojom pokročilom veku si zachováva úroveň a vytvára pozitívnu energiu, ktorá nás inšpiruje. Jej osobnosť je pripomienkou, že krása sa nedá len tak získať, ale skromnosť a múdrosť sú cenné vlastnosti, ktoré si človek nesie so sebou. Dúfajme, že jej vplyv a odkaz pretrvá aj v budúcnosti.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/Foto: imdb
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies