Nečakané snehové búrky ochromili Južnú Afriku na konci zimy

NETKY.SK • 22 September 2024, 10:35 • 2 min
Nečakané snehové búrky ochromili Južnú Afriku na konci zimy

Hoci na južnej pologuli dnes oficiálne končí zima, Južná Afrika zažíva extrémne snehové búrky. Nevídaných 40 cm snehu ochromilo dopravu a paralyzovalo mesto Johannesburg.

slovakia

left justify in out

Dnes na južnej pologuli končí posledný zimný deň, no v Južnej Afrike to vyzerá, akoby zima ešte ani zďaleka neskončila. Táto africká krajina zaznamenala prekvapujúce množstvo snehu, ktorý ochromil dopravu, predovšetkým na jednej z najrušnejších diaľnic.

Hoci obyvatelia Južnej Afriky občas počas zimy zažijú sneh, takéto množstvo je pre nich veľkou raritou.

Sneh nie je v zime v Južnej Afrike síce až tak neobvyklý, no väčšinou ide len o ľahký poprašok alebo pár centimetrov, a to väčšinou v polovici zimného obdobia, nie na jeho konci.

Dnes ráno však krajinu zasiahlo až neuveriteľných 40 cm snehu, čo v priebehu niekoľkých minút úplne ochromilo Johannesburg, najväčšie a najľudnatejšie mesto Južnej Afriky.

Obrazok
Zdroj: MeteoNews24

Paralyzovaná diaľnica

Najväčšie komplikácie spôsobilo silné sneženie na diaľnici N3 vedúcej z Johannesburgu do Durbanu. Táto frekventovaná cesta zostala úplne paralyzovaná.

Sneženie neustále pribúdalo a vozidlá na diaľnici nemohli pokračovať v jazde, čo vytvorilo nesmierne dlhé kolóny. Na videách a fotografiách je vidieť, že vrstva snehu na diaľnici dosahovala výšku 40 až 50 cm, pričom mnohé autá mali kolesá úplne zasnežené.

Ide o veľmi neobvyklú situáciu, keďže september v Južnej Afrike zvyčajne prináša teplé počasie s teplotami až do +25 °C.
Zvyčajne je september mesiacom, keď sa v krajine naplno rozbieha turistická sezóna, pretože teploty sú ešte stále príjemné. Tento rok je však výnimkou, pretože zima, zdá sa, ešte neoznámila svoj koniec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text/ Foto: MeteoNews24
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies