Namíbia čelí hladu: Plánuje utratiť voľne žijúce zvieratá pre hladujúce obyvateľstvo

NETKY.SK • 22 September 2024, 15:40 • 2 min
Namíbia čelí hladu: Plánuje utratiť voľne žijúce zvieratá pre hladujúce obyvateľstvo

V Namíbii, ktorá zápasí s najhorším suchom za posledné desaťročie, sa plánuje utratiť 723 voľne žijúcich zvierat vrátane slonov, aby sa mäso dostalo k hladujúcim obyvateľom. OSN upozorňuje, že krajina už vyčerpala 84 percent svojich potravinových zásob.

slovakia

left justify in out

Južná Afrika čelí najhoršiemu suchu za posledné desaťročie, pričom podľa údajov OSN Namíbia v letných mesiacoch vyčerpala 84 percent svojich potravinových zásob. V reakcii na túto krízovú situáciu plánuje štát utratiť viac než 700 voľne žijúcich zvierat, aby mohlo byť ich mäso rozdelené medzi hladujúcich obyvateľov.

Ministerstvo životného prostredia Namíbie oznámilo, že plánuje utratiť 723 zvierat, vrátane 83 slonov, aby pomohlo tým, ktorí trpia hladom v dôsledku extrémneho sucha na juhu Afriky. Podľa ministerstva sa k utrateniu zvierat priblíži v parkoch a oblastiach, kde populácia živočíchov prevyšuje dostupné pastviny a vodné zdroje.

S ohľadom na hlboký nedostatok potravín v krajine, ktorá sa podľa OSN potýka s vysokou mierou hladu, sa očakáva, že takmer polovica obyvateľov Namíbie pocíti nedostatok potravín v nadchádzajúcich mesiacoch.

Vzhľadom na zvýšené napätie medzi ľuďmi a divokou zverou ministerstvo varovalo pred možnými konfliktmi a uviedlo, že 83 slonov z vytipovaných oblastí bude utratených a mäso bude priradené k programu pomoci proti hladu.

Okrem slonov krajina plánuje uloviť 30 hrochov, 60 byvolov, 50 antilop, 100 pakoní modrých, 300 zebier a 100 oslov. Profesionálni lovci už ulovili 157 zvierat, z ktorých bolo získaných viac než 56 800 kilogramov mäsa.

Ministerstvo zdôraznilo, že tento krok je nevyhnutný a v súlade s ústavou, pretože prírodné zdroje sú využívané na prospech namíbijských občanov.
V oblasti piatich juhoafrických krajín – Zimbabwe, Zambie, Botswany, Angoly a Namíbie – žije podľa odhadov viac než 200 000 slonov, čím región patrí medzi domov najväčších sloních populácií na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sofia Otahalová
Text: OSN, Ilustračná foto: Freepik
Netky
Jeseň príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies