Aj v budúcnosti Európa pod vodou: Klimatické zmeny prinášajú ničivé POVODNE +VIDEÁ

NETKY.SK • 23 September 2024, 13:43 • 5 min
Aj v budúcnosti Európa pod vodou: Klimatické zmeny prinášajú ničivé POVODNE +VIDEÁ

BRATISLAVA - Klimatické zmeny sa čoraz viac podpisujú na extrémnych poveternostných udalostiach v Európe, medzi ktoré patria aj ničivé povodne. Prudké búrky a intenzívne zrážky sú priamym dôsledkom otepľovania atmosféry, ktoré narušuje prirodzené cykly počasia a zvyšuje riziko extrémnych povodní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa klimatológov dochádza k zahrievaniu planéty, čo vedie k väčšej koncentrácii vlhkosti v ovzduší a tým aj k prudším zrážkam. V dôsledku toho narastá počet povodní, ktoré devastujú krajiny po celej Európe.

Klimatické zmeny významne prispievajú k narušeniu rovnováhy atmosféry, čo spôsobuje zvýšenú frekvenciu extrémnych zrážok. Odborníci varujú, že povodne, ako sme videli v Česku, Poľsku, či Nemecku, budú čoraz častejším javom.

Vyššie teploty totiž vedú k vyššej koncentrácii vlhkosti v atmosfére, čo má za následok prudké búrky, pri ktorých počas krátkej doby spadne obrovské množstvo vody. Takéto extrémne prejavy počasia narúšajú prirodzené procesy a ohrozujú infraštruktúru, majetok a životy ľudí.

Príkladom sú posledné povodne, ktoré zasiahli Nemecko, Belgicko a Holandsko, kde došlo k rozsiahlym materiálnym škodám a stratám na ľudských životoch. Tieto povodne nie sú len náhodnými javmi, ale dôsledkom zhoršujúcej sa klimatickej krízy, ktorá spôsobuje čoraz častejšie extrémne meteorologické udalosti.

Odborníci varujú, že bez prijatia ráznych opatrení na zmiernenie klimatických zmien môžeme očakávať, že podobné povodňové katastrofy budú narastať. Vlády, ako aj verejnosť, by sa mali zamerať na adaptáciu a investície do infraštruktúry, ktorá odolá budúcim extrémom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: iMeteo, Foto: bbc.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies