Slovensko: V roku 2023 sa zo závislosti od drog liečilo 2 896 osôb. Dominoval pervitín

NETKY.SK • 23 September 2024, 17:16 • 2 min
Slovensko:  V roku 2023 sa zo závislosti od drog liečilo 2 896 osôb. Dominoval pervitín

BRATISLAVA - Vlani sa na Slovensku zo závislosti od drog liečilo 2 896 osôb, z toho takmer polovica podstúpila liečbu opakovane. Hoci došlo k miernemu poklesu v počte liečených pacientov oproti predchádzajúcemu roku, dlhodobý trend ukazuje na narastajúci problém drogovej závislosti.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) dominovala závislosť na pervitíne, kvôli ktorej sa liečilo 1 079 osôb.

Muži tvorili 80,5 % liečených a ženy 19,5 %. Najviac pacientov pochádzalo z Bratislavského kraja.

Zdroj: taborgroup.ie

Závislosť od drog na Slovensku: Aktuálne údaje a vývoj

V roku 2023 sa zo závislosti od drog na Slovensku liečilo 2 896 osôb. Aj keď oproti predchádzajúcemu roku došlo k miernemu poklesu počtu pacientov o 81, dlhodobé štatistiky naznačujú, že problém drogovej závislosti neustále narastá. Od roku 2004 stúpol počet liečených o štvrtinu, čo poukazuje na závažnosť situácie v oblasti užívania nelegálnych látok v krajine.

Najčastejšou drogou, kvôli ktorej ľudia vyhľadávajú odbornú pomoc, je pervitín. V roku 2023 sa zo závislosti od tejto stimulačnej látky liečilo 1 079 osôb, čo potvrdzuje jeho dominanciu medzi užívanými drogami na Slovensku. Celkovo sa z užívania stimulačných látok liečilo 1 144 pacientov.

Druhou najčastejšou kategóriou drog boli opiáty, najmä heroín, z ktorého závislosť bola hlásená u 594 osôb z celkového počtu 731 pacientov liečených z opiátov. Okrem toho sa 510 osôb liečilo zo závislosti od kanabisu, najčastejšie marihuany.

Zdroj: gpdpd.org

Spôsoby užívania a veková štruktúra pacientov

Spôsob, akým užívatelia drog aplikovali látky, sa rôzni. Najčastejším spôsobom podávania primárnej drogy bolo fajčenie (1 035 osôb), nasledované injekčné užívanie (783 osôb) a šnupanie (669 osôb).

Veková štruktúra liečených pacientov ukázala, že najviac ľudí závislých od drog bolo vo veku 30 až 39 rokov, konkrétne 1 058 osôb. Veková skupina 40 a viac rokov tvorila 846 pacientov, zatiaľ čo 819 liečených bolo vo veku od 20 do 29 rokov.

Zdroj: brazosvalleyrehab.com

Regionálne rozdiely a trendy

Z hľadiska geografického rozloženia pacientov najviac liečených pochádzalo z Bratislavského kraja, kde bola významná časť pacientov liečených najmä kvôli heroínu. Naopak, v Trnavskom a Žilinskom kraji dominovali závislosti od stimulačných látok. Najmenší počet pacientov bol zaznamenaný v Prešovskom kraji.

Z uvedených údajov vyplýva, že problém drogovej závislosti na Slovensku je stále alarmujúci, pričom trend neustáleho nárastu počtu liečených osôb naznačuje potrebu zamerania sa na prevenciu, osvetu a ďalšie intervencie na zníženie negatívnych dopadov drog na spoločnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: NCZI, Foto: medicine.wustl.edu
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies