Princezná Kate po prvýkrát na verejnosti po ukončení liečby rakoviny

NETKY.SK • 23 September 2024, 16:21 • 2 min
Princezná Kate po prvýkrát na verejnosti po ukončení liečby rakoviny

LONDÝN - Princezná z Walesu sa po prvýkrát od ukončenia liečby rakoviny ukázala na verejnosti. Princezná z Walesu a jej manžel, princ William, sa pripojili ku kráľovi Karolovi III. a kráľovnej Camille na bohoslužbe v kostole neďaleko kráľovského sídla v Škótsku.

slovakia

left justify in out

Princezná Kate sa prvýkrát objavila na verejnosti od oznámenia, že ukončila chemoterapiu a vráti sa k niektorým verejným povinnostiam. Spolu s manželom, princom Williamom, sa zúčastnila na nedeľnej bohoslužbe v kostole Crathie Kirk, ktorý sa nachádza neďaleko kráľovského sídla Balmoral v Škótsku.

Stalo sa tak po tom, čo princezná, ktorá je v Škótsku známa ako vojvodkyňa z Rothesay, absolvovala v utorok na Windsorskom zámku svoje prvé oficiálne pracovné stretnutie.

42-ročná princezná sa počas liečby na istý čas stiahla z verejných podujatí.

Začiatkom septembra Kate zverejnila hlboko osobné video, v ktorom uviedla, že ukončila liečbu neznámej formy rakoviny, ktorá jej bola zistená po operácii brucha začiatkom roka. V júni sa však zúčastnila na prehliadke pri príležitosti kráľových narodenín, známej aj ako Trooping the Colour, a nasledujúci mesiac odovzdala víťaznú trofej vo finále mužského Wimbledonu Carlosovi Alcarazovi.

Katie Nichollová, prispievateľka kráľovskej televízie NBC News, povedala, že Kate sa začína podobať na svoje staré ja, ale varovala, že jej účasť na bohoslužbe neznamená, že verejnosť uvidí princeznú oveľa viac. "Myslím si, že keď príde na dôležité veci, bude pri tom," povedala Nichollová. "Ale jej prioritou, ako povedala, je jej zdravie, zostať bez rakoviny a nie plniť nabitý program podujatí."

Princezná z Walesu od konca februára podstupovala chemoterapiu na bližšie nešpecifikovanú formu rakoviny. 

Počas liečby vykonávala určitú prácu v zákulisí - napríklad sa stretávala so svojimi zamestnancami a zástupcami - ale táto práca nebola oficiálne zaznamenaná. V utorok bola prvýkrát od ukončenia liečby rakoviny uvedená v oficiálnom zázname kráľovských udalostí.

Vo februári vyšlo najavo, že kráľ Karol sa sám lieči na rakovinu. Po tom, ako po stanovení diagnózy dočasne prerušil väčšinu svojich záväzkov, sa vrátil aj k verejným povinnostiam.

Neprítomnosť Kate a Charlesa viedla k tomu, že od smrti kráľovnej Alžbety II., odchodu princa Harryho a Meghan do Kalifornie a odchodu princa Andrewa z prvej línie bol k dispozícii výrazný nedostatok starších členov kráľovskej rodiny, ktorí by plnili každodenné oficiálne povinnosti.

William a Kate, princ a princezná z Walesu, sú na snímke so svojimi deťmi, ktorú 9. septembra 2024 poskytol Kensingtonský palác.
William a Kate, princ a princezná z Walesu, sú na snímke so svojimi deťmi, ktorú 9. septembra 2024 poskytol Kensingtonský palác.
Zdroj: CBS News / Kensington Palace


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBC, NBC News, Foto: CTV News / AP Photo (archívna foto princeznej Kate na tenisovom šampionáte vo Wimbledone)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies