Zatknutie jedného z najhľadanejších mužov z Lotyšska: Operácia Europolu priniesla medzinárodný úspech + VIDEO

NETKY.SK • 23 September 2024, 15:37 • 2 min
Zatknutie jedného z najhľadanejších mužov z Lotyšska: Operácia Europolu priniesla medzinárodný úspech + VIDEO

RIGA - Lotyšská štátna polícia v spolupráci s Europolom a Eurojustom zadržala jedného z najznámejších zločincov v krajine, ktorý je podozrivý z vedenia organizovanej zločineckej skupiny zaoberajúcej sa medzinárodným obchodom s drogami a praním špinavých peňazí. V rámci akcie bolo zatknutých ďalších deväť členov tejto skupiny, pričom niektorí boli zadržaní aj v Španielsku.

slovakia

left justify in out

Lotyšská štátna polícia (Valsts policija) zatkla 10. septembra jedného z najznámejších lotyšských zločincov po operácii vedenej spravodajskými službami, ktorú podporili Europol a Eurojust. V rámci súbežných akcií bolo v Rige v Lotyšsku zadržaných ďalších desať členov tej istej organizovanej zločineckej skupiny a v spolupráci so španielskou národnou políciou (Policía Nacional) bolo v Lloret de Mar a Valencii v Španielsku zatknutých ďalších šesť osôb.

Hlavný podozrivý bol jednou z kľúčových postáv lotyšského zločineckého sveta. Bol známy svojím luxusným životným štýlom napriek tomu, že nemal žiadne legálne zdroje príjmov, a aktívne cestoval do zahraničia. Aby sa vyhol zadržaniu, pohyboval sa v špeciálne vybavenej dodávke v sprievode troch ozbrojených ochrankárov, čo svedčí o vysokej úrovni bezpečnostných opatrení, ktoré dodržiaval.

Táto osoba je podozrivá z vedenia siete zapojenej do závažných trestných činov vrátane medzinárodného obchodovania s drogami a prania špinavých peňazí v priemyselnom rozsahu.

Počas akcie bolo zaistených viac ako 110 000 eur v hotovosti, dve strelné zbrane, 13 kilogramov marihuany a ďalšie cenné predmety vrátane luxusných hodiniek a kryptomenových peňaženiek. Zatknutí jednotlivci čelí obvineniam súvisiacim s aktivitami organizovanej zločineckej skupiny, pričom tri osoby boli zadržané v Španielsku na základe európskych zatykačov.

 

Medzinárodná spolupráca

Zatýkanie bolo výsledkom rozsiahlej medzinárodnej spolupráce a výmeny spravodajských informácií. Išlo o jeden z prioritných prípadov Europolu. Agentúra zhromaždila všetky dostupné spravodajské informácie a úzko spolupracovala s lotyšskými orgánmi s cieľom zmapovať činnosť tejto organizovanej zločineckej skupiny.

Počas razie boli v Španielsku nasadení traja lotyšskí vyšetrovatelia. V Lotyšsku bol na mieste aj expert Europolu, ktorý sa pripojil k miestnym tímom, aby zabezpečil synchronizáciu zásahov a zatýkania. Europol poskytol aj pokročilé forenzné a technické kapacity, ktoré pomáhali pri zhromažďovaní a analýze dôležitých dôkazov, ktoré sa použijú pri stíhaní podozrivých. Justičnú spoluprácu medzi Lotyšskom a Španielskom koordinoval Eurojust a finančne ju podporila sieť ON financovaná EÚ (projekt ISF4@ON), ktorú vedie talianske riaditeľstvo pre vyšetrovanie proti mafii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Europol, Foto: Baltic News Network (reprofoto)
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies