Hurikán John devastuje južné pobrežie Mexika: Obyvatelia v ohrození života +VIDEÁ

NETKY.SK • 24 September 2024, 08:16 • 2 min
Hurikán John devastuje južné pobrežie Mexika: Obyvatelia v ohrození života +VIDEÁ

PUERTO ESCONDIDO - Hurikán John zasiahol v pondelok večer južné pobrežie Mexika pri Tichom oceáne ako silná búrka kategórie 3. Úrady varovali obyvateľov, aby sa chránili pred možnými smrteľnými prívalovými vlnami a intenzívnymi dažďami.

slovakia

left justify in out

Hurikán John v pondelok udrel na južné tichomorské pobrežie Mexika ako silná búrka 3. kategórie a varoval obyvateľov, aby sa ukryli pod strechou. Búrka s maximálnou rýchlosťou vetra 193 km/h dosiahla pevninu juhojuhozápadne od mesta Marquelia v štáte Guerrero približne o 21:15 stredoeurópskeho času, uviedlo vo svojom vyhlásení Národné centrum pre hurikány (NHC) USA. "Pretrváva ničivý vietor so silou hurikánu, životy ohrozujúce búrkové vlny a prívalové povodne," varovalo.

"Pomaly sa pohybujúci hurikán John prinesie do pobrežných častí juhozápadného Mexika počas nadchádzajúceho týždňa veľmi silné zrážky," uvádza NHC, ktoré Johna zaradilo do tretej najvyššej kategórie na päťstupňovej Saffirovej-Simpsonovej stupnici. "Tieto silné zrážky pravdepodobne spôsobia významné a pravdepodobne katastrofálne, životy ohrozujúce prívalové povodne" v južných štátoch Chiapas, Oaxaca a Guerrero.

Hoci sa pomaly pohybovala, počas dňa rýchlo zosilnela a prezident Andres Manuel Lopez Obrador vyzval obyvateľov pobrežia, aby vyhľadali vyššie položené miesta, pretože najvyšší úrad pre katastrofy vyhlásil červený stupeň pohotovosti v niektorých častiach štátu Guerrero a susedného štátu Oaxaca. "Nezabúdajte, že najdôležitejší je život - materiálne veci sa dajú nahradiť," napísal prezident na sociálnej sieti.

Národná agentúra pre civilnú ochranu vydala červený stupeň výstrahy a vyzvala ľudí, aby zostali doma a nepribližovali sa k oknám.

Úrady v Oaxace uviedli, že otvárajú dočasné prístrešky, prerušujú vyučovanie v školách, zatvárajú pláže a mobilizujú techniku pre prípad potreby vyčistenia ciest.

Medzinárodné letisko v turistickom letovisku Puerto Escondido pozastavilo všetky lety.

Centrum pre hurikány so sídlom v Miami varovalo, že búrka by mohla priniesť životu nebezpečné prívalové vlny a prívalové povodne predtým, ako sa v utorok presunie do vnútrozemia nad južné Mexiko a rýchlo zoslabne nad vysoko položeným územím regiónu.

Obyvatelia typicky pokojného surferského mestečka Puerto Escondido v Oaxace sa v pondelok ponáhľali s vlečením člnov a odkladaním plážových lehátok. "Sme veľmi znepokojení," povedala majiteľka reštaurácie Paula Sanchezová a dodala, že hurikány v tejto oblasti v posledných rokoch zosilneli.

V októbri minulého roka zanechal hurikán Otis, búrka 5. kategórie, po sebe zničujúce stopy a niekoľko desiatok mŕtvych po tom, čo sa prepadol do mesta Acapulco na pobreží v štáte Guerrero.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: AFP, Reuters, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies