Ukrajina zničila veľký ruský sklad munície: Satelitné snímky odhaľujú devastujúce útoky dronov + VIDEÁ

NETKY.SK • 24 September 2024, 08:47 • 2 min
Ukrajina zničila veľký ruský sklad munície: Satelitné snímky odhaľujú devastujúce útoky dronov + VIDEÁ

KYJEV - Ukrajinský dron zničil v noci muničný sklad v ruskej oblasti Tver, čo spôsobilo mohutný výbuch, informoval zdroj z ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU)

slovakia

left justify in out

Novozverejnené satelitné snímky ukazujú rozsiahle škody na troch veľkých muničných skladoch v Rusku po viacerých ukrajinských útokoch z minulého týždňa. Ukrajinské bezpilotné lietadlá sa zamerali na sklad prevádzkovaný ruským ministerstvom obrany v meste Toropets, v ktorom boli uskladnené taktické raketové systémy Iskander, taktické raketové systémy Tochka-U, riadené letecké bomby a delostrelecká munícia, uviedol zdroj.

Nedávne útoky, ktorých terčom boli dve zariadenia na západe Ruska a tretie na juhu krajiny, predstavujú posledné diaľkové útoky Ukrajiny v rámci ničivej kampane proti kľúčovým zariadeniam podporujúcim vojnovú mašinériu Moskvy.

Monitorovatelia zemetrasení sa teraz domnievajú, že výbuchy pri útoku dronov mohli dokonca vyvolať seizmickú aktivitu. Ben Dando, seizmológ z nórskej seizmologickej výskumnej nadácie NORSAR, pre CNN uviedol, že jej senzory "zaznamenali seizmické signály s magnitúdou 2,5 až 2,8 na severozápade Ruska, ktoré zrejme súvisia s útokom dronov, ktorý spustila Ukrajina".

Satelitné snímky pred a po, ktoré zachytila spoločnosť Maxar Technologies, poukazujú na značné škody v troch muničných skladoch vrátane zničených budov, obrovských kráterov po výbuchu, vyvrátených stromov, spálenej zeme a zničených železničných vagónov.

obrazok
Muničné sklady a železničná trať pri ruskom meste Toropets 7. septembra.
Zdroj: Maxar Technologies
obrazok
Veľký kráter, popadané stromy a zničené vagóny 22. septembra po ukrajinskom útoku na Toropets.
Zdroj: Maxar Technologies

Ruská štátna tlačová agentúra TASS informovala, že v noci bol na mesto Toropec podniknutý útok bezpilotným lietadlom, ktorý spôsobil požiar "v dôsledku pádu trosiek", bez toho, aby sa konkrétne zmienila o akomkoľvek zameraní na zbrojný objekt.

Postihnutých obyvateľov vrátane 11 detí už evakuovali do osád Kunja a Velikije Luki v susednej Pskovskej oblasti, uviedla agentúra TASS. Predpokladá sa, že pri útoku dronu neboli zranení žiadni civilisti, uviedla tlačová agentúra s odvolaním sa na guvernéra Igora Rudenyu.

"Teraz sa venujeme evakuácii obyvateľstva, obyvateľov, udržiavaniu verejného poriadku," uviedol Rudenya v neskoršom videoposolstve a zdôraznil, že na zásahu sa podieľajú viaceré jednotky záchrannej služby. Rudenya vyzval na evakuáciu, aby záchranné služby na mieste mohli naplno pracovať a dostať plamene pod kontrolu, uviedla miestna vláda v príspevku na svojom oficiálnom kanáli Telegram.

Zdroj z ukrajinskej bezpečnostnej služby pre Business Insider uviedol, že veľký sklad v Toropets, kde bola uskladnená ruská munícia, bol pri útoku "doslova zmietnutý z povrchu zemského". Zdroj hovoril pod podmienkou anonymity, aby mohol hovoriť o citlivých operáciách.

Ukrajina nalieha na svojich kľúčových spojencov vrátane Spojených štátov, aby dali súhlas na raketové útoky na ciele hlbšie na ruskom území. Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin varoval členov NATO, že zrušenie obmedzení pre Ukrajinu pri používaní raketových systémov dlhého doletu by znamenalo vstup do vojny so samotným Ruskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Business Insider, CNN, TASS, Foto: Ukrajinská pravda
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies