Pellegrini: Medzinárodné inštitúcie sú kľúčom k riešeniu globálnych kríz + VIDEO

NETKY.SK • 24 September 2024, 09:29 • 2 min
Pellegrini: Medzinárodné inštitúcie sú kľúčom k riešeniu globálnych kríz + VIDEO

BRATISLAVA - Prezident SR Peter Pellegrini počas stretnutia v New Yorku pozval generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa na Slovensko pri príležitosti svetového fóra o umelej inteligencii. Počas rokovania zdôraznil, že Slovensko kandiduje na nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN a je silným obhajcom multilaterálnych inštitúcií.

slovakia

left justify in out

Prezident SR Peter Pellegrini sa počas pondelkového stretnutia v sídle Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku stretol s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom. Počas stretnutia pozval Guterresa na návštevu Slovenska, ktorá by sa mohla uskutočniť v rámci svetového vzdelávacieho fóra o umelej inteligencii (AI). Toto fórum plánuje Slovensko zorganizovať na jeseň budúceho roka v spolupráci s Organizáciou pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

Pellegrini po stretnutí zdôraznil, že Slovensko je vážnym kandidátom na nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN pre roky 2028 a 2029. Uistil Guterresa, že Slovensko pevne podporuje fungovanie multilaterálnych organizácií a je silným obhajcom ich zásad.

Zdôraznil tiež, že medzinárodné inštitúcie, ako Bezpečnostná rada OSN alebo Svetová obchodná organizácia, sú pre Slovensko kľúčové. Vysvetlil, že bez dobre fungujúcich organizácií by Slovensko mohlo mať problémy brániť svoje práva v prípade konfliktov, či už politických, alebo obchodných.

Prezident sa pred stretnutím s Guterresom zúčastnil aj na Summite pre budúcnosť, ktorý bol súčasťou Valného zhromaždenia OSN. Na summite zdôraznil význam efektívneho fungovania OSN a upozornil na riziko, že erózia týchto inštitúcií by znemožnila riešenie konfliktov vo svete.

Pellegrini pripomenul, že viaceré veľké krajiny v súčasnosti nerešpektujú princípy, na ktorých OSN vznikla, no neexistuje lepšia alternatíva na riešenie globálnych výziev.

Slovensko podporilo prijatie Paktu o budúcnosti, ktorý sa zameriava na riešenie globálnych výziev 21. storočia, ako sú klimatická zmena a umelá inteligencia. Tento pakt, podľa Pellegriniho, ukázal, že krajiny sveta dokážu takmer jednotne prijať dôležité dokumenty.

Prezident tiež apeloval na to, aby mali všetci ľudia prístup do digitálneho sveta, čo im umožní rovnaké šance na vzdelávanie, podnikanie či zamestnanie.

Na záver Pellegrini upozornil na potrebu prijímať rozhodnutia na základe faktov, dát a analýz, ktoré ponúkajú moderné technológie. Kritizoval, že mnohé rozhodnutia politikov, vrátane tých v Európe, sa stále robia na základe intuície alebo momentálnych nálad.

Výzvou pre svetových lídrov by podľa neho malo byť prijímanie rozhodnutí, ktoré sú založené na odborných poznatkoch a analýzach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Peter Pellegrini, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies