„Utečte od Hizballáhu“: Izrael údajne hackol libanonské telekomunikačné siete a varuje obyvateľov

NETKY.SK • 24 September 2024, 10:03 • 2 min
„Utečte od Hizballáhu“: Izrael údajne hackol libanonské telekomunikačné siete a varuje obyvateľov

BEJRÚT - Izraelskí vojenskí predstavitelia upozornili obyvateľov južného Libanonu a niektorých oblastí Beirútu, aby opustili dediny a štvrtí, čo vzbudilo obavy, že bombardovacia kampaň sa môže vyvinúť do plnohodnotnej vojny. Taktiež sa objavili obavy, že Izrael prenikol do telekomunikačných sietí svojho severného suseda.

slovakia

left justify in out

Bombardovanie sa začalo v priebehu niekoľkých hodín po pondelkových varovaniach a pri útokoch na juhu a východe Libanonu zahynulo viac ako 270 ľudí. Neskôr večer Izrael oznámil, že bombardoval aj časti Bejrútu.

Libanonská národná tlačová agentúra (NNA) uviedla, že "občania v Bejrúte a vo viacerých oblastiach dostávajú varovné telefonické správy na pevnú linku, ktorých zdrojom je izraelský nepriateľ, a žiadajú ich, aby urýchlene opustili miesto, kde sa nachádzajú". Varovanie telefonátom označila za "súčasť psychologickej vojny, ktorú si osvojil nepriateľ".

Keďže sa obavy z vojny stupňujú, odborníci tvrdia, že varovania sú samy osebe aj pripomienkou technologickej prevahy Izraela nad Libanonom. Opakujú tiež postup, ktorý Izrael použil v Gaze.

 

Čo tomu predchádzalo?

Obyvatelia dedín v južnom Libanone a niektorých štvrtiach Beirútu dostali v pondelok ráno správy a telefonáty z libanonského čísla, v ktorých ich vyzývajú, aby sa vzdialili od bašt Hizballáhu. Podľa reportéra Al Jazeery Mazena Ibrahima niektorí ľudia dostali nahrané hovory na svoje mobilné telefóny a pevnú linku, zatiaľ čo iní obdržali textové správy. Všetky správy obsahovali rovnaký odkaz: „Ak ste v budove s Hizballáhovými zbraňami, držte sa mimo dediny až do odvolania.“

Správy boli tiež šírené cez hacknuté rádiové vysielania. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari vyzval obyvateľov, aby venovali pozornosť týmto varovaniam. Ibrahim dodal, že oblasti, ktorých sa evakuácia týka, už zaznamenali vysoké úrovne vysídlenia od 8. októbra, keď začali medzi Izraelom a Libanonom prestrelky.

„Toto sú komunity, z ktorých sa už viac ako 100 000 ľudí vysťahovalo počas 11 mesiacov vojny,“ povedal Ibrahim. Medzi tými, ktorí dostali nahraný telefonát, bol aj libanonský minister informácií Ziad Makary. „Nevieme, ako Izrael získal tieto informácie — čísla mobilných telefónov a polohy. Je to spôsobené únikom dát alebo tým, že Izrael prenikol do telekomunikačnej infraštruktúry Libanonu?“ dodal Ibrahim.

 

Dym stúpa z miesta izraelských náletov, ktorých terčom boli libanonské dediny, na snímke z Mardžauna v južnom Libanone 23. septembra 2024.
Dym stúpa z miesta izraelských náletov, ktorých terčom boli libanonské dediny, na snímke z Mardžauna v južnom Libanone 23. septembra 2024.
Zdroj: EPA-EFE

Úrad ministra Makaryho, ktorý sa nachádza v Bejrúte v blízkosti niekoľkých ďalších ministerstiev, uviedol, že dostal hovor na pevnú linku a keď zamestnanci odpovedali, "nahraný odkaz" im povedal, aby evakuovali budovu, aby sa vyhli úderom.

Ďalší obyvatelia Libanonu nahlásili, že dostali na mobilný telefón textové správy s podobnými varovaniami od odosielateľa, ktorého číslo nebolo zobrazené.

Bejrútčan Khaled, ktorý si želal byť identifikovaný len krstným menom, povedal, že "dostal textovú správu, v ktorej stálo: "Ak sa nachádzate v budove, kde sú zbrane Hizballáhu, až do ďalšieho oznámenia sa od dediny vzďaľujte."

Imad Kreidieh, šéf štátneho telekomunikačného operátora Ogero, povedal, že "systém pevnej siete v Libanone blokuje všetku komunikáciu z Izraela".

Izrael však "obchádza komunikačné systémy tým, že používa medzinárodný telefónny kód spriatelenej krajiny", uviedol pre agentúru AFP. Izrael a Libanon sú technicky vo vojnovom stave a Libanon zakazuje komunikáciu s Izraelom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, France 24, Foto: AFP / Joseph Eid
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies