Rusko nasadzuje bezdomovcov zo Sibíru do vojny na Ukrajine: Núka im peniaze a šancu na nový život

NETKY.SK • 24 September 2024, 12:42 • 2 min
Rusko nasadzuje bezdomovcov zo Sibíru do vojny na Ukrajine: Núka im peniaze a šancu na nový život

MOSKVA - Z rôznych dôvodov podpísal neznámy počet bezdomovcov zmluvu s ruskou armádou, aby išli bojovať na Ukrajinu. Niektorí to robia pre peniaze, iní z vlasteneckých dôvodov alebo preto, že "nemajú čo robiť". Tento trend prichádza v čase, keď sa Moskva snaží vyhnúť ďalšej mobilizácii a potrebuje posily kvôli ukrajinskému vpádu do Kurskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Podľa ruského ministerstva obrany podpísalo tento rok zmluvy s armádou približne 190 000 mužov. Rusko stanovilo priaznivé podmienky pre ľudí podozrivých z trestných činov alebo odsúdených zločincov, ktorí sa dobrovoľne hlásia do vojny. Podľa zdrojov Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) na tento účel úrady aktívne vyhľadávajú nových vojakov v centrách pre bezdomovcov na Sibíri a Ďalekom východe.

Správy o policajných a vojenských zásahoch proti mužom v útulkoch pre bezdomovcov sa objavili v zahraničných a ruských nezávislých médiách už počas čiastočnej mobilizácie v septembri 2022. A odvtedy sa to sporadicky deje aj naďalej.

Dobrovoľník z ubytovne na okraji Angarska, priemyselného mesta v Irkutskej oblasti, povedal, že minulý rok prichádzali náborári takmer každý mesiac s letákmi, v ktorých vyzývali ľudí, aby podpísali zmluvu s armádou. "Samozrejme, že hlupákov lákali na peniaze," povedala o klientoch ubytovne.

Podľa letáku uverejneného na webovej stránke správy jednej z dedín v Irkutskej oblasti ponúka armáda zdravým dospelým mužom jednorazový náborový príspevok 400 000 rubľov a mesačný plat 210 000 rubľov, ako aj ďalšie výhody. Vojaci majú nárok na ďalších 195-tisíc rubľov za predĺženie jednoročnej zmluvy.

Ak armáda dodrží zmluvu, môže ročne zarobiť 2,9 milióna rubľov, čo je viac ako 72-krát viac ako priemerná mzda v roku 2022, ako uvádza ruský štatistický úrad. Okrem toho ponuka zahŕňa "možnosť vyriešiť problémy s bývaním" a "isté zamestnanie po skončení zmluvy".

Ruský náborový leták sľubuje, že vyrieši problémy s bývaním dobrovoľníkov a zaručí im zamestnanie po skončení služby.
Ruský náborový leták sľubuje, že vyrieši problémy s bývaním dobrovoľníkov a zaručí im zamestnanie po skončení služby.
Zdroj: RFE / RL

Živý sa nevrátil domov takmer nikto

Dvaja klienti z centra pre bezdomovcov v Irkutsku oznámili, že podpísali zmluvu s armádou, aby si zabezpečili peniaze na bývanie, po tom, čo ich ženy kvôli alkoholizmu vyhodili z domu. Dúfajú, že vojna im pomôže získať hypotéku na vlastný domov. Dobrovoľníci však varujú, že mnohí bezdomovci si neuvedomujú nebezpečenstvo, a že z 50 mužov, ktorí od júna 2022 odišli z centra, sa len dvaja vrátili, a to bez peňazí.

Podľa dobrovoľníka z inej ubytovne pre bezdomovcov, jediný, kto prežil z ich jednotky, bol on sám a ešte jeden vojak. Zároveň nikto z oslovených dobrovoľníkov nevie o prípade, kde by sa bezdomovec vrátil a žil "normálny" život. Zakladateľ centra potvrdil, že hoci rôzne organizácie pomáhajú veteránom, neexistujú programy pre vojakov bez domova, ktorí sa vracajú z Ukrajiny.

Zakladateľ centra sa domnieva, že bezdomovci sa často do armády hlásili, aby si zlepšili postavenie v spoločnosti, no teraz chápu, že vojenská služba im žiadny rešpekt nepriniesla. Starosta Železnogorska-Ilimského poprel, že by z regiónu bojovali bezdomovci. V Sašskej republike sa úradníci snažili získať bezdomovcov do armády ako súčasť opatrení na ich odstránenie z ulíc.

Ruské ministerstvo obrany uvádza, že tento rok podpísalo zmluvy o bojoch na Ukrajine približne 190 000 mužov.
Ruské ministerstvo obrany uvádza, že tento rok podpísalo zmluvy o bojoch na Ukrajine približne 190 000 mužov.
Zdroj: AP


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RFE / RL, iDNES.cz / ČTK. Foto: CBS News / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies