Leto na Slovensku bolo rekordne teplé, s extrémnymi teplotami a premenlivými zrážkami +VIDEO

NETKY.SK • 24 September 2024, 15:31 • 2 min
Leto na Slovensku bolo rekordne teplé, s extrémnymi teplotami a premenlivými zrážkami +VIDEO

BRATISLAVA - Tohtoročné leto na Slovensku bolo najteplejšie v histórii meraní, s priemernou teplotou 20,7 °C, čím prekonalo rekord z roku 2022. Podľa klimatológov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) boli teploty počas všetkých letných mesiacov mimoriadne vysoké, pričom maximálna teplota dosiahla 38,3 °C.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tohtoročné leto na Slovensku sa zapísalo do histórie ako najteplejšie od roku 1931. Priemerná teplota vzduchu dosiahla 20,7 °C, čím prekonala rekord z roku 2022. Na utorkovej tlačovej konferencii to oznámil Peter Kajaba, klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), pričom zdôraznil, že aj napriek tomu, že maximálne teploty neprekročili hranicu 40 °C, leto sa považuje za mimoriadne teplé.

Vysoké teploty sa zaznamenávali počas všetkých troch letných mesiacov, čo viedlo k prekonaniu viacerých rekordov. Júl 2024 sa zaradil na prvé miesto v historických štatistikách, keď priemerná teplota vzduchu v rámci Slovenska dosiahla 21,7 °C.

Najvyššiu teplotu namerali v obci Mužla, a to 38,3 °C v auguste. Klimatológ Pavol Faško doplnil, že leto bolo tiež výrazne poznamenané premenlivými zrážkami. Zatiaľ čo začiatok leta bol bohatý na zrážky, koncom leta sa začal prejavovať ich deficit. Búrky, ktoré priniesli najviac zrážok, vyústili do extrémnych hodnôt, ako bol napríklad denný úhrn zrážok 130,8 milimetra v Černíku v júni.

Klimatické zmeny ovplyvnili aj prírodu. Fenologické fázy leta, ako napríklad zbery úrody či zrelosť ovocných plodov, sa začali skôr, než je obvyklé. Jaroslava Slavková zo SHMÚ priblížila, že vplyvom vysokých teplôt a sucha dochádzalo k žltnutiu a opadaniu listov stromov, čo signalizuje vplyv extrémneho počasia na vegetáciu.

Vysoké teploty a nerovnomerné zrážky predstavujú jasný dôkaz klimatických zmien, ktoré čoraz viac zasahujú do každodenného života na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SHMÚ, Foto: freepik.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies