Záplavy a komáre: Ako sa pripraviť na nadchádzajúcu inváziu?

NETKY.SK • 24 September 2024, 18:02 • 2 min
Záplavy a komáre: Ako sa pripraviť na nadchádzajúcu inváziu?

BRATISLAVA - Po nedávnych záplavách sa na Slovensku očakáva zvýšený výskyt záplavových komárov, ktoré sa masovo liahnu v čerstvo vytvorených liahniskách. Odborníci varujú, že larvy už teraz zaplavujú oblasti, a to môže zasiahnuť aj širšie okolie postihnutých miest. Zatiaľ čo tieto komáre nemajú vážny zdravotný dopad na ľudí, môžu prenášať parazitické červy, ktoré predstavujú riziko pre domácich miláčikov. Odborníci odporúčajú preventívne opatrenia, aby sa minimalizovalo ich nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Tento rok sa Slovensko musí pripraviť na zvýšený výskyt záplavových komárov. V dôsledku nedávnych záplav sa vytvorilo množstvo liahnísk, ktoré umožňujú masové liahnutie týchto druhov komárov.

Viktória Čabanová z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied (SAV) upozorňuje, že larvy komárov už teraz vo veľkom množstve zaplavujú liahniská, a to nielen v postihnutých oblastiach, ale aj v ich širšom okolí. Záplavové komáre dokážu totiž zaletieť aj niekoľko desiatok kilometrov od miesta, kde sa vyliahli.

Problémom je, že do niektorých zaplavených častí miest a obcí sa stále nie je možné dostať, čo komplikuje monitoring situácie a zásahy proti premnoženiu komárov. Čabanová preto varuje, že počet komárov bude v najbližších týždňoch vysoký, čo môže znepríjemniť život obyvateľom a turistom v týchto oblastiach.

Hoci záplavové komáre v našich podmienkach môžu prenášať vírus Tahyňa, ten zvyčajne nespôsobuje závažné zdravotné komplikácie u ľudí. V prípade domácich zvierat však komáre môžu prenášať parazitické červy z rodu Dirofilaria, ktoré môžu v prípade premnoženia vážne ohroziť ich zdravie, dokonca spôsobiť aj smrť.

Čabanová preto odporúča majiteľom zvierat podávať preventívne prípravky proti tomuto parazitovi počas celej sezóny komárov. Dôležité je dôkladne si preštudovať príbalový leták a správne aplikovať prípravky, obzvlášť pri niektorých plemenách, ktoré môžu mať špecifické kontraindikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: SAV, Foto: FB/Viktoria Čabanová
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies