Čína vyzýva na ostražitosť pred kybernetickými útokmi z Taiwanu

NETKY.SK • 24 September 2024, 18:34 • 2 min
Čína vyzýva na ostražitosť pred kybernetickými útokmi z Taiwanu

PEKING / TAIPEI - Taiwanský minister obrany v utorok obvinil Čínu, že je "krajinou číslo jeden, ktorá denne uskutočňuje kybernetické útoky" na demokratický ostrov, a poprel obvinenia o hackeroch podporovaných Tchaj-pejom, ktorí sa zameriavajú na Peking.

slovakia

left justify in out

Čínske ministerstvo národnej bezpečnosti v pondelok uviedlo, že hackerská skupina Anonymous 64 podporovaná taiwanskou armádou uskutočňuje kybernetické útoky na ciele v Číne, a vyzvalo ľudí, aby nahlasovali "antipropagandistické sabotáže".

Čína si nárokuje Taiwan ako súčasť svojho územia a vzťahy medzi oboma krajinami sa v posledných rokoch zhoršili, keďže Peking zintenzívnil svoju rétoriku o "zjednotení", ktoré je "nevyhnutné".

Od začiatku tohto roka sa Anonymous 64, ktorí podľa čínskeho ministerstva národnej bezpečnosti patria k taiwanskému krídlu kybernetickej vojny, snažili nahrávať a vysielať "obsah, ktorý očierňuje politický systém a hlavné politiky pevniny" na webových stránkach, vonkajších obrazovkách a sieťových televíznych staniciach, uviedlo ministerstvo vo svojom blogu.

ilustračné foto
ilustračné foto
Zdroj: Reuters / Kacper Pempel

Taiwanské úrady tiež tvrdia, že jeho vládne agentúry čelia približne piatim miliónom kybernetických útokov denne, ktoré technologické giganty, ako napríklad Microsoft, označili za taktiku čínskych štátom sponzorovaných skupín.

Taiwanský minister obrany Wellington Koo v utorok vyhlásil, že obvinenie Číny, že tieňová skupina z ostrova vedie kybernetické útoky proti Pekingu, "nie je pravdivé""Čína je na prvom mieste v počte kybernetických útokov na Taiwan a krajiny, ktoré vyznávajú podobné hodnoty," povedal Koo novinárom pred parlamentom. "Skutočným iniciátorom je Čína," dodal.

Na účte hackerskej skupiny X sa uvádza, že bola založená v júni 2023, a zobrazujú sa na ňom snímky obrazovky s pokusmi o vysielanie videí, ktoré prirovnávajú čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga k cisárovi, pripomínajú druhé výročie protestov proti prísnemu obmedzeniu COVID v Pekingu a demonštrácie na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

Jedno z videí bolo oslovenie člena Anonymous 64, ktorý mal na sebe masku Guya Fawkesa hackerskej skupiny Anonymous v štýle grafického vyjadrenia filmu V ako Vendeta.

Ani na stránke X, ani v príspevku na blogu čínskeho ministerstva národnej bezpečnosti sa neuvádza, či má Anonymous 64 nejaké prepojenie s medzinárodnou hackerskou skupinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Barron's, Reuters, Foto: AFP
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies