Skupina Banket opäť ožíva: Na trh prichádza kultový album na vinylových platniach

NETKY.SK • 24 September 2024, 17:53 • 2 min
Skupina Banket opäť ožíva: Na trh prichádza kultový album na vinylových platniach

BRATISLAVA - Skupina Banket, priekopníci slovenskej elektronickej hudby, sa vracia na scénu s reedíciou svojich kultových albumov Bioelektrovízia a Druhá doba?!. Po nich prichádza aj tretí album Vpred?, ktorý sa pýši 15 piesňami a predstavuje posledný štúdiový projekt so spevákom Richardom Müllerom.

slovakia

left justify in out

Na začiatku júna tohto roku sa fanúšikovia slovenskej elektronickej hudby dočkali reedície prvých dvoch albumov skupiny Banket, Bioelektrovízia a Druhá doba?!, na vinylových platniach a CD.

Tieto albumy, ktoré sa považujú za kultové dielo priekopníkov syntetizátorovej a elektronickej populárnej hudby na Slovensku, teraz dopĺňa ich tretí album Vpred?, ktorý je vydaný s 15 piesňami a predstavuje posledný štúdiový projekt, na ktorom sa podieľal známy spevák Richard Müller.

Album Vpred? bol pôvodne vydaný v roku 1990 a na jeho nahrávaní sa podieľala skutočne hviezdna zostava hudobníkov. Okrem Richarda Müllera sa na ňom podieľali aj Andrej Šeban, Pavol Kvassay, Henrich Leško, Emil Frátrik, a ďalší renomovaní umelci.

Skladby ako Požičovňa tvárí, Slúžiť ti chcem či Prstom po glóbuse sa stali ikonickými a dodnes rezonujú v slovenskej hudobnej scéne. Texty k piesňam písali popri Müllerovi aj Peter Uličný a Daniel Mikletič, čím sa album stal nielen hudobným, ale aj literárnym zážitkom.

Na Vpred? nájdete aj lýrovú pieseň Aj ty! z roku 1989, ktorá predznamenáva transformáciu hudobného štýlu Banketu. Skupina, známa svojou inováciou a experimentovaním s elektronikou, ostáva jedným z najvýraznejších hudobných útvarov v slovenskom kontexte.

V súčasnej dobe si fanúšikovia môžu vychutnať tieto albumy v nových vinylových edíciách, ktoré oslavujú históriu a význam skupiny Banket na slovenskej hudobnej scéne.

PR manažérka Renáta Tomášová potvrdila, že uvedené reedície sú príležitosťou pre novú generáciu poslucháčov, aby objavili dielo, ktoré formovalo elektronickú hudbu na Slovensku. S novým vydaním sa tak Banket vracia do povedomia širokej verejnosti a opäť potvrdzuje svoju relevanciu v súčasnej hudobnej kultúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Renáta Tomášová, Foto: FB/Richard Müller
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies