Nový variant XEC COVID je v Európe na vzostupe. Tu je to, čo o tom zatiaľ vieme

NETKY.SK • 26 September 2024, 13:45 • 2 min
Nový variant XEC COVID je v Európe na vzostupe. Tu je to, čo o tom zatiaľ vieme

Nový COVID variant XEC sa možno šíri rýchlejšie ako ostatné varianty, nejde však o radikálne odlišný variant.

slovakia

left justify in out

Veľa ľudí žije v domnienke, že COVID a jeho následky už pominuli. Niekoľkoročné trvanie tohto vírusu malo veľké následky na ekonomiku aj domácnosti. Školy boli zatvorené a ľudia v zamestnaniach ako gastronómii trpeli nemalé následky. Nanešťastie sa po Európe šíri nový variant tohto vírusu.

Variant XEC je novým hybridom

Nový variant koronavírusu, ktorý sa šíri v Európe a na celom svete, by sa už čoskoro mohol stať dominantným, varujú lekári. Variant XEC je hybridom skorších omikrónových podvariantov KS.1.1 a KP.3.3, ktorý je v súčasnosti v Európe dominantný. Mutácie XEC by však túto jeseň mohli pomôcť ľahšiemu šíreniu, uviedli odborníci pre viaceré spravodajské médiá. Podľa hovorcu Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) však zatiaľ nespĺňa kritériá, aby sa stal variantom záujmu alebo záujmu orgánov verejného zdravotníctva.

"K dnešnému dňu bol hlásený veľmi obmedzený počet detekcií XEC," uviedol hovorca.

Odborníci sa domnievajú, že existujúce vakcíny proti COVID-19 by mali byť účinné proti variantu XEC, uviedla BBC News.

Nový variant koronavírusu, ktorý sa šíri v Európe a na celom svete, by sa už čoskoro mohol stať dominantným, varujú lekári.
Nový variant koronavírusu, ktorý sa šíri v Európe a na celom svete, by sa už čoskoro mohol stať dominantným, varujú lekári.
Zdroj: foto: Getty Images

Šíri sa rýchlo

XEC bol prvýkrát hlásený začiatkom augusta 2024 v Nemecku a niekoľkých ďalších európskych krajinách, no odvtedy sa šíril ďalej, pričom bolo identifikovaných viac ako 600 prípadov v 27 krajinách v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Vedci identifikujú prípady XEC pomocou verejnej databázy s názvom Gisaid , do ktorej sa nahrávajú genetické sekvencie vírusov na analýzu. Práve tu sú zaznamenané mutácie v SARS-CoV-2 (SARS-CoV-2 je vírus, ktorý spôsobuje COVID).

Krajiny s najvyšším počtom zistených prípadov XEC k 18. septembru sú USA (118), Nemecko (92), Spojené kráľovstvo (82), Kanada (77) a Dánsko (61). Samozrejme, tieto čísla môžu byť vyššie v krajinách, ktoré bežne nesekvenujú vzorky COVID.

XEC bol prvýkrát hlásený začiatkom augusta 2024 v Nemecku a niekoľkých ďalších európskych krajinách.
XEC bol prvýkrát hlásený začiatkom augusta 2024 v Nemecku a niekoľkých ďalších európskych krajinách.
Zdroj: foto: AP Photo

Profesor Francois Balloux, riaditeľ Inštitútu genetiky na University College London, pre BBC News povedal, že hoci XEC má „miernu výhodu prenosu“ oproti iným nedávnym variantom Covid, vakcíny by mali stále ponúkať dobrú ochranu. Hovorí, že je možné, že XEC sa cez zimu stane dominantným subvariantom.

Riaditeľ Scripps Research Translational Institute v Kalifornii Eric Topol hovorí, že XEC „len začína“.

Spôsobuje však horšie choroby?

Zatiaľ nemáme údaje od pacientov alebo laboratórnych experimentov, ktoré by nám povedali, aký druh ochorenia XEC pravdepodobne spôsobí – hoci tieto údaje sa očakávajú čoskoro. Tento nový variant však bude pravdepodobne podobný iným variantom COVID, pokiaľ ide o spôsobenú chorobu, vzhľadom na podobnú genetickú informáciu. Takže príznaky ako vysoká teplota, bolesť hrdla s kašľom, bolesti hlavy a tela spolu s únavou treba očakávať.

Počet hospitalizácií sa zvyčajne zvyšuje v zime v dôsledku nižších teplôt a zvýšeného šírenia vírusov (kvôli tomu, že ľudia sú viac doma). Takže tieto zvýšenia, keď prídu, by nemali byť nevyhnutne spojené s novým variantom.

Genetická odnož omikronu

Väčšina ľudí sa cíti lepšie v priebehu niekoľkých týždňov po Covide, ale zotavenie môže trvať dlhšie. Existuje oveľa menej rutinného testovania ako predtým, takže je ťažké vedieť, koľko Covidu môže byť v okolí. Britská agentúra pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) tvrdí, že je normálne, že vírusy mutujú a menia sa.

XEC je genetická odnož omikrónu, vysoko prenosného variantu, ktorý sa prvýkrát objavil v Južnej Afrike v roku 2021. „Tieto nové varianty si môžete predstaviť ako pravnúčatá alebo vnúčatá omikrónu,“ hovorí William Schaffner z Vanderbilt University Medical Center v Tennessee. To znamená, že má mnoho rovnakých charakteristík ako iné omikrónové podvarianty, ako je ľahké šírenie a menej závažné ochorenie ako najskoršie kmene SARS-CoV-2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: euronews.com, gavi.org, bbc.com, newscientist.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies