Blanár v OSN: Ukrajinský konflikt musí vyriešiť diplomacia, NIE zbrane +VIDEO

NETKY.SK • 25 September 2024, 09:48 • 2 min
Blanár v OSN: Ukrajinský konflikt musí vyriešiť diplomacia, NIE zbrane +VIDEO

NEW YORK - Minister zahraničných vecí Juraj Blanár vystúpil v New Yorku s výzvou na ukončenie vojenského konfliktu na Ukrajine prostredníctvom diplomatických rokovaní. Zdôraznil, že súperenie veľmocí by malo nahradiť spolupráca a riešenie problému podľa zásad Charty OSN.

slovakia

left justify in out

Minister zahraničných vecí SR Juraj Blanár počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku vyzval svetové mocnosti na hľadanie mierového riešenia konfliktu na Ukrajine. Slovensko podľa neho plne podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach, pričom odmieta akékoľvek snahy o násilnú zmenu hraníc.

Blanár vo svojom prejave pripomenul, že Slovensko neuznalo nezávislosť Kosova a rovnako odmieta ruskú anexiu Krymu a ďalších území na východe Ukrajiny.

Minister poukázal na to, že dva a pol roka od vypuknutia vojny na Ukrajine sa veľmoci nezhodli na mierovom procese, čo podľa neho podkopáva úlohu Bezpečnostnej rady OSN ako garanta medzinárodného mieru.

"Slovensko vyzýva všetky zúčastnené strany, aby namiesto rozdeľovania sústredili svoje úsilie na zastavenie utrpenia a ničenia Ukrajiny," zdôraznil Blanár, pričom dodal, že konflikt na Ukrajine nemá vojenské riešenie a dialóg je nevyhnutný.

V súvislosti so širšími dôsledkami vojenských konfliktov upozornil, že situácia na Ukrajine, rovnako ako eskalácia v Pásme Gazy, negatívne vplývajú na svetovú energetickú a potravinovú bezpečnosť.

Minister zdôraznil, že dosiahnutie mieru musí byť v súlade so zásadami Charty OSN a spoluprácou veľmocí, ktoré by mali uprednostniť diplomaciu pred súperením. Blanár tiež poukázal na európsku perspektívu Ukrajiny a informoval členov Bezpečnostnej rady OSN o plánovanom zasadnutí slovenských a ukrajinských vlád.

Uistil, že Slovensko je pripravené podporiť Ukrajinu aj počas nadchádzajúcej zimy poskytovaním elektriny, plynu a nafty. V závere svojho vystúpenia zdôraznil, že prioritou Slovenska je starostlivosť o ľudí a ich blaho.

Pred vystúpením v BR OSN Blanár pre novinárov uviedol, že diplomatické riešenie konfliktu je čoraz častejšie vnímané ako jediná možná cesta k mieru, čo podľa neho potvrdzuje nálada medzi medzinárodnými predstaviteľmi v New Yorku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: FB/Juraj Blanár, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies