Petržalka: Veľký Draždiak pod drobnohľadom: Prekládka vedenia VVN a jej vplyv na rekreačnú zónu

NETKY.SK • 25 September 2024, 11:38 • 2 min
Petržalka: Veľký Draždiak pod drobnohľadom: Prekládka vedenia VVN a jej vplyv na rekreačnú zónu

BRATISLAVA /PETRŽALKA - Mestská časť Petržalka sa zaoberá otázkou prekládky nadzemného veľmi vysokého napätia (VVN), ktoré vedie nad areálom Veľkého Draždiaka. Starosta Ján Hrčka oznámil, že samospráva plánuje usporiadať verejné prerokovania s obyvateľmi, aby získala ich názory na možné spolufinancovanie tejto prekládky. Diskusia sa zintenzívnila po tom, čo distribučná spoločnosť navrhla výmenu káblov, pričom prekládka by otvorila cestu k vytvoreniu oficiálnej rekreačnej zóny.

slovakia

left justify in out

Mestská časť Petržalka sa intenzívne zaoberá otázkou prekládky nadzemného veľmi vysokého napätia (VVN), ktoré prechádza nad areálom Veľkého Draždiaka. V súvislosti s plánovanou výmenou káblov zo strany distribučnej spoločnosti sa otvorila diskusia o možnostiach, ako zlepšiť využitie tohto priestoru.

Starosta Petržalky, Ján Hrčka, potvrdil, že samospráva plánuje organizovať verejné prerokovania, kde by obyvateľom predstavil návrh na prekládku a získal ich názory.

Podľa štúdie, ktorú si mestská časť nechala vypracovať, by prekládka VVN mohla stáť približne štyri milióny eur. Starosta však ubezpečil, že mestská časť by nemusela pokryť celú sumu sama. Ráta sa so spoluprácou s distribučnou spoločnosťou a hlavným mestom, ktorého pozemky by sa taktiež zhodnotili.

"Keď sa všetci zložia, mala by sa suma vyskladať a pre každého by to malo byť akceptovateľné a únosné," dodal Hrčka.

O rozhodnutí, či mestská časť do prekládky pôjde, budú rozhodovať miestni poslanci. Tí sa však zhodli na potrebe získať názory obyvateľov, a preto plánujú do novembra zorganizovať verejné prerokovania. Medzi obyvateľmi panuje aj obava, že by sa areál mohol spoplatniť, čo Hrčka dôrazne odmieta.

Okrem verejných prerokovaní starosta plánuje aj zmenu všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o výkone referenda. Aj keď považuje referendum za legitímny spôsob zistenia názorov občanov, varuje pred jeho vysokými nákladmi a rizikom neúspechu. Alternatívou by mohli byť reprezentatívne prieskumy alebo elektronické hlasovanie, ktoré by umožnilo získať názory občanov efektívnejšie a s nižšími nákladmi.

V prípade, že by sa prekládka skutočne uskutočnila, Veľký Draždiak by sa mohol po rokoch oficiálne stať rekreačnou zónou, čo by umožnilo aj výstavbu parkovacieho domu. Bez prekládky by sa však areál naďalej udržiaval ako miesto pre rybárov a bezpečnostné riziko by zostávalo.

Samospráva tak čelí významnej výzve a má ambíciu zapojiť občanov do procesu rozhodovania o budúcnosti tejto lokality. Ako sa situácia vyvinie, bude závisieť nielen od názorov obyvateľov, ale aj od ďalších rokovaní a spolupráce s distribučnou spoločnosťou a hlavným mestom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Mestská časť Petržalka, Foto: FB/Ján Hrčka - PRE Petržalku
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies