Charkov: Rusko NAVÁDZACÍMI bombami zaútočilo na obytný blok - 3 mŕtvi a 34 zranených

NETKY.SK • 25 September 2024, 11:15 • 2 min
Charkov: Rusko NAVÁDZACÍMI bombami zaútočilo na obytný blok - 3 mŕtvi a 34 zranených

CHARKOV - Rusko ešte v utorok zasiahlo navádzanými bombami výškový obytný dom a pekáreň v Charkove na severovýchode Ukrajiny. O život prišli najmenej traja ľudia a 34 sa zranilo. Pod troskami pravdepodobne uviazli aj ďalší ľudia.

slovakia

left justify in out

Ruské sily tiež podnikli nový útok južnejšie na mesto Záporožie. To sa stalo  v posledných dňoch terčom série útokov. Zranenia utrpelo sedem ľudí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na stránke X na margo útokov v Charkove napísal: "Cieľom ruských bômb bol bytový dom, pekáreň a štadión. Inými slovami, každodenný život obyčajných ľudí."

Treba zastaviť teror

K útoku došlo v čase, keď sa svetoví lídri vrátane Zelenského zišli v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. "Na Valnom zhromaždení OSN sa teraz veľa diskutuje o spoločnom úsilí o bezpečnosť a o budúcnosti. Musíme však jednoducho zastaviť teror. Aby sme mali bezpečnosť. Aby sme mali budúcnosť," povedal Zelenskij.

Starosta Charkova Ihor Terechov na Telegrame uviedol, že Rusi zasiahli štyri mestské štvrte navádzanými bombami. Niektoré bomby zasiahli otvorenú oblasť a spôsobili len malé škody. Regionálny guvernér Oleh Syniehubov informoval, že medzi zranenými je aj 17-ročný mladík. Štyria ľudia boli vo vážnom stave.

Obrazok
Zdroj: Reuters

Už druhý úder na tú istú budovu

Zábery z miesta ukázali dieru prerazenú v deväťposchodovom bytovom dome, pričom niekoľko jeho poschodí bolo úplne zničených. Budova bola zasiahnutá priamo. Terechov tiež povedal, že na budovu Rusko zaútočilo už na začiatku svojej invázie v roku 2022. "Bola takmer opravená. Boli v nej namontované okná, bola zateplená a pripravená na vykurovaciu sezónu. Nepriateľ ju zasiahol druhýkrát," skonštatoval Terechov a dodal, že v časti budovy, ktorá utrpela najväčšie škody, bývalo 82 ľudí.



Používanie navádzacích bômb

Charkov, druhé najväčšie ukrajinské mesto, a okolitý región čelia ruským útokom. Moskovské jednotky vo veľkej miere používajú vysoko ničivé navádzané bomby, ktoré ukrajinská protivzdušná obrana len ťažko zachytáva.

Ruské sily použili riadené bomby aj pri poslednom útoku na Záporožie, uviedol regionálny gubernátor Ivan Fedorov. Pri útoku bolo zničených niekoľko súkromných domov a štyria zo siedmich zranených boli v nemocnici. Pri nočnom útoku na mesto zahynul jeden človek.

 

Obrazok
Zdroj: Reuters

Moskva popiera zameriavanie sa na civilistov

Kyjev, ktorý nalieha na spojencov, aby povolili hĺbkové údery na Rusko, tvrdí, že najúčinnejším prostriedkom na zníženie počtu útokov nie sú bomby, ale lietadlá a letiská, na ktorých sa nachádzajú. Rusko popiera, že by sa zameriavalo na civilistov, hoci počas viac ako dva a pol roka trvajúcej vojny zabilo tisíce ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Shepparton News, Reuters, CNN, The Tribune, Foto: Reuters
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies