Blanár: Nemáme žiadny pevný záväzok globálnych mocností k mierovému procesu + VIDEO

NETKY.SK • 25 September 2024, 13:48 • 3 min
Blanár: Nemáme žiadny pevný záväzok globálnych mocností k mierovému procesu + VIDEO

NEW YORK - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár vystúpil v utorok 24. septembra 2024 na rokovaní Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov k situácii na Ukrajine. Na pôde jedného z hlavných orgánov OSN, ktorý je poverený udržiavaním medzinárodného práva a bezpečnosti, zdôraznil kľúčové posolstvá v mene Slovenska a upozornil, že naďalej chýba záväzok globálnych mocností k mierovému procesu.

slovakia

left justify in out

Šéf slovenskej diplomacie zopakoval, že SR podporuje suverenitu, nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

"Hranice musia byť rešpektované a nemožno ich meniť násilím. Je potrebné rešpektovať suverenitu každého štátu na základe základných ustanovení Charty OSN, ktoré sú nevyhnutné pre stabilitu svetového spoločenstva," uviedol Blanár a pripomenul, že Slovensko preto doposiaľ neuznalo ani jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova, ktoré je rovnako porušením medzinárodného práva.

Slovensko vyzýva všetky zainteresované strany, aby odložili svoje nezhody a zamerali sa na zastavenie ľudského utrpenia a ničenia. Minister zahraničných vecí upozornil, že po viac ako dva a pol roku rusko-ukrajinského konfliktu stále chýba pevný záväzok globálnych mocností k mierovému procesu.

"Neexistuje iná alternatíva, ako je dialóg. Situáciu nie je možné vyriešiť vojenskými prostriedkami a je potrebné sa vrátiť k diplomacii. Slovensko je pripravené podporiť akýkoľvek zmysluplný proces alebo mierový formát postavený na princípoch Charty OSN," vyhlásil na pôde OSN Blanár a partnerom zároveň priblížil konkrétnu formu humanitárnej pomoci, ktorú SR poskytuje Ukrajine aj na základe spoločných rokovaní vlád oboch štátov so zameraním na strategickú infraštruktúru a konektivitu.

"Slovensko bude naďalej poskytovať solidaritu ľuďom na Ukrajine, ako aj v Gaze či v Sudáne," uzavrel vystúpenie minister Juraj Blanár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: MZV SR, Foto: FB/Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies