Google obviňuje Microsoft z neférových praktík: Protimonopolná sťažnosť ohrozuje dominanciu v cloudovom biznise

NETKY.SK • 25 September 2024, 15:53 • 2 min
Google obviňuje Microsoft z neférových praktík: Protimonopolná sťažnosť ohrozuje dominanciu v cloudovom biznise

Google podal vo štvrtok protimonopolnú sťažnosť, v ktorej obviňuje Microsoft z využívania neférových licenčných zmlúv vo svojom podnikaní s cloudovým computingom Azure, čím údajne potláča konkurenciu. V sťažnosti, ktorá prichádza po tom, ako množstvo cloudových spoločností v júli dospelo k dohode s Microsoftom o zmenách v reakcii na obavy z konkurencie, Google uviedol, že Microsoft sťažuje zákazníkom presun ich pracovných záťaží na konkurenčné cloudové služby.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť Google podala na Európsku komisiu protimonopolnú sťažnosť proti spoločnosti Microsoft v súvislosti s údajnými protisúťažnými praktikami v jej systéme licencií na cloudové služby. Sťažnosť sa zameriava na cloudovú platformu Azur spoločnosti Microsoft, ktorá podľa spoločnosti Google obmedzuje európskych zákazníkov pri presúvaní pracovného zaťaženia do cloudových systémov konkurencie.

Jadrom sťažnosti spoločnosti Google je tvrdenie, že Microsoft používa nekalé licenčné podmienky na "uzamknutie" klientov a získanie kontroly nad trhom s cloudovými službami.

Spoločnosť Google tvrdí, že Microsoft môže prostredníctvom svojich dominantných produktov Windows Server a Microsoft Office sťažovať masívnemu zoznamu klientov používanie iných služieb ako cloudovej infraštruktúry Azure.

Internetový gigant vo svojej sťažnosti uviedol, že obmedzenia obsiahnuté v licenčných podmienkach spoločnosti Microsoft pre cloudové služby sťažujú zákazníkom presun pracovných záťaží z cloudovej technológie Azure spoločnosti Microsoft do cloudov konkurencie, a to napriek tomu, že tomu nebránia žiadne technické prekážky.

Google podal vo štvrtok protimonopolnú sťažnosť, v ktorej obviňuje Microsoft z využívania neférových licenčných zmlúv vo svojom podnikaní s cloudovým computingom Azure, čím údajne potláča konkurenciu.
Google podal vo štvrtok protimonopolnú sťažnosť, v ktorej obviňuje Microsoft z využívania neférových licenčných zmlúv vo svojom podnikaní s cloudovým computingom Azure, čím údajne potláča konkurenciu.
Zdroj: Reuters / Nacho Doce

Nie je to prvýkrát, čo sa spoločnosť Microsoft dostala do hľadáčika protimonopolného úradu EÚ pre údajné nekalé praktiky na trhu s cloudovými službami.

V roku 2022 podala cloudová lobby CISPE (Cloud Infrastructure Services Providers in Europe) podporovaná spoločnosťou Amazon sťažnosť Európskej komisii na zmluvné podmienky spoločnosti Microsoft. Prípad bol v júli minulého roka stiahnutý po tom, ako bola s CISPE uzavretá dohoda vo výške 22 miliónov EUR.

Amazon - AWS - Microsoft a Google vedú na trhu s cloudovou infraštruktúrou na celom svete a boj medzi "veľkou trojkou" je neľútostný.

V stredajšom rozhovore s Arjunom Kharpalom z televízie CNBC Amit Zavery, šéf platformy Google Cloud, uviedol, že spoločnosť Google sa domnieva, že Microsoft "na 100 %" porušuje protimonopolné pravidlá EÚ. "Chceli by sme, aby trh s cloudom zostal a stal sa veľmi živým a otvoreným pre všetkých poskytovateľov vrátane európskych dodávateľov, dodávateľov ako sme my, AWS a ďalších," povedal Zavery.

"V súčasnosti obmedzenia neumožňujú zákazníkom výber," povedal Zavery a dodal, že spoločnosť Microsoft zahrnula obmedzenia, keď si uvedomila obrovský komerčný potenciál tejto technológie. "Preto by sme chceli, aby sa tieto obmedzenia odstránili a zákazníci si mohli vybrať poskytovateľa cloudu, o ktorom si myslia, že je pre nich z obchodného a technického hľadiska najlepší," dodal Zavery.

Spoločnosť Microsoft čelí aj protimonopolnému vyšetrovaniu Európskej komisie, ktoré začala 27. júla minulého roka v súvislosti s produktom Teams, ktorý slúži na komunikáciu a spoluprácu. Ak sa dominantné postavenie preukáže, spoločnosti môže hroziť pokuta až do výšky 10 % jej ročných príjmov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Euronews, NBC News, Foto: Ars Technica / Anadolu Agency / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies