Pellegrini vyzýva na zvýšenú pripravenosť Slovenska pre hrozbu jadrového incidentu na Ukrajine

NETKY.SK • 26 September 2024, 09:28 • 2 min
Pellegrini vyzýva na zvýšenú pripravenosť Slovenska pre hrozbu jadrového incidentu na Ukrajine

NEW YORK - Slovensko musí byť pripravené na prípadný jadrový incident na Ukrajine, vyhlásil prezident SR Peter Pellegrini na brífingu pre slovenské médiá v priestoroch OSN v New Yorku. Reagoval tak na varovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o možných ruských útokoch na ukrajinské jadrové elektrárne.

slovakia

left justify in out

Úrad jadrového dozoru SR a ďalšie slovenské orgány by mali zvýšiť svoju pohotovosť a pripravenosť na prípadný jadrový incident na Ukrajine. Uviedol to prezident Slovenskej republiky Peter Pellegrini v stredu na brífingu pre slovenské médiá v priestoroch OSN v New Yorku.

Reagoval tak na prejav ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na Valnom zhromaždení OSN, v ktorom Zelenskyj obvinil Rusko z pokusov zaútočiť na tri ukrajinské jadrové elektrárne s cieľom vyvolať jadrovú katastrofu.

Pellegrini varoval, že prípadný útok na jadrové zariadenia by mohol spôsobiť podobnú tragédiu, aká sa stala v Černobyle v roku 1986. Rádioaktívny spad by podľa neho mohol zasiahnuť nielen Ukrajinu, ale aj jej susedné krajiny vrátane Slovenska. "Orgány SR by mali teraz zvýšiť svoju pohotovosť a byť pripravené pravidelne merať úroveň radiácie na hraniciach Slovenska s Ukrajinou," apeloval prezident.

Slovensko ako krajina s vlastnými jadrovými zariadeniami disponuje potrebným odborným a technologickým zázemím, ktoré mu umožňuje samostatne monitorovať a reagovať na radiačnú situáciu. Pellegrini pripomenul, že Slovensko by nemalo byť odkázané len na zahraničné informácie, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch zavádzajúce alebo nepresné.

"Ako medzinárodné spoločenstvo musíme maximálne vplývať na Rusko, aby upustilo od takéhoto nebezpečného konania," zdôraznil Pellegrini. Je podľa neho dôležité, aby sa všetky krajiny angažovali pri predchádzaní potenciálnym jadrovým incidentom a podporovali opatrenia na ochranu civilného obyvateľstva pred možnými následkami jadrovej katastrofy.

Prezident tiež apeloval na medzinárodnú solidaritu a koordinovanú spoluprácu, ktoré sú v tejto otázke kľúčové. Riešenie takto závažnej hrozby vyžaduje nielen regionálne, ale aj globálne nasadenie a zodpovedný prístup všetkých aktérov medzinárodnej komunity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: Kancelária prezidenta SR, Foto: FB/Peter Pellegrini
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies