Libanonský premiér naliehavo žiada OSN o zásah: Izraelské bombardovanie Libanonu už pripravilo o život vyše 620 ľudí + VIDEÁ

NETKY.SK • 26 September 2024, 10:05 • 2 min
Libanonský premiér naliehavo žiada OSN o zásah: Izraelské bombardovanie Libanonu už pripravilo o život vyše 620 ľudí + VIDEÁ

BEJRÚT / JERUZALEM - Libanonský premiér Najib Mikátí naliehavo vyzval členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), aby zasiahli, keďže izraelské bombardovanie jeho krajiny si za posledné tri dni od pondelka vyžiadalo už najmenej 620 obetí.

slovakia

left justify in out

Libanonský premiér Nadžíb Mikátí vyjadril nádej, že sa čoskoro podarí dosiahnuť prímerie, aby sa ukončili boje medzi Izraelom a Iránom podporovaným hnutím Hizballáh, ktoré otriasli jeho krajinou a vyvolali obavy z pozemnej invázie.

Spojené štáty, Francúzsko a viacerí spojenci vyzvali na okamžité 21-dňové prímerie na izraelsko-libanonskej hranici a zároveň vyjadrili podporu prímeriu v Gaze po intenzívnych diskusiách, ktoré sa v stredu uskutočnili v OSN.

"Izrael porušuje našu zvrchovanosť tým, že vysiela svoje vojenské lietadlá a drony na naše nebo," povedal Mikátí na mimoriadnom zasadnutí v sídle OSN v New Yorku.

Podľa Mikátího je naliehavo potrebná deeskalácia, keďže izraelské letecké bombardovanie, útoky na elektronické zariadenia a hrozba pozemnej invázie šíria "teror a strach medzi libanonskými občanmi pred očami celého sveta""Dúfam, že sa vrátim do svojej krajiny vyzbrojený vaším jednoznačným postojom, ktorý vyzýva na zastavenie tejto agresie a na rešpektovanie suverenity a bezpečnosti mojej krajiny," povedal Mikátí 15 členom najmocnejšieho orgánu OSN.

Dym nad južným Libanonom počas pokračujúcich cezhraničných bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami, na snímke z mesta Marjayoun pri hraniciach s Izraelom 26. septembra 2024.
Dym nad južným Libanonom počas pokračujúcich cezhraničných bojov medzi Hizballáhom a izraelskými silami, na snímke z mesta Marjayoun pri hraniciach s Izraelom 26. septembra 2024.
Zdroj: Reuters / Karamallah Daher

Prímerie by sa vzťahovalo na izraelsko-libanonskú "modrú líniu", demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, a umožnilo by stranám rokovať o možnom diplomatickom riešení konfliktu, uviedol vysoký predstaviteľ Bidenovej administratívy.

Osobitná koordinátorka OSN pre Libanon Jeanine Hennis-Plasschaertová vo štvrtok privítala výzvu na okamžité 21-dňové prímerie, aby sa vytvoril priestor pre úspech diplomacie.

Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva izraelská bombardovacia kampaň zabila v stredu 72 ľudí a generálny tajomník OSN Antonio Guterres na zasadnutí BR OSN informoval o "najkrvavejšom dni v Libanone za celú generáciu", pričom len v pondelok bolo podľa ministerstva zdravotníctva zabitých najmenej 492 ľudí vrátane 35 detí.

Veliteľ izraelskej armády uviedol, že je možný pozemný útok, čo vyvoláva obavy, že konflikt by mohol vyvolať širšiu vojnu na Blízkom východe.

Izraelský veľvyslanec v OSN Danny Danon pred stredajším zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN novinárom povedal, že Izrael by privítal prímerie a uprednostňuje diplomatické riešenie. Bezpečnostnej rade potom povedal, že Irán je spojivom násilia v regióne a mier si vyžaduje odstránenie tejto hrozby. "Sme vďační všetkým, ktorí sa úprimne snažia pomocou diplomacie zabrániť eskalácii, zabrániť úplnej vojne," povedal Danon novinárom.

Izraelské nálety tento týždeň zasiahli vodcov Hizballáhu a stovky miest hlboko v Libanone, kde z pohraničnej oblasti utiekli státisíce ľudí, zatiaľ čo skupina vypálila na Izrael raketové strely. Libanonské nemocnice sú plné zranených od pondelka, keď izraelské bombardovanie zabilo viac ako 550 ľudí v najsmrteľnejšom dni od ukončenia občianskej vojny v Libanone v roku 1990.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Reuters, Al Jazeera, Foto: Reuters / David Dee Delgado
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies