Japonsko posiela vojenskú loď do Taiwanského prielivu: Odpoveď na rastúcu čínsku vojenskú aktivitu?

NETKY.SK • 26 September 2024, 10:33 • 2 min
Japonsko posiela vojenskú loď do Taiwanského prielivu: Odpoveď na rastúcu čínsku vojenskú aktivitu?

TOKIO - Japonské médiá informovali, že Tokio poslalo vojenskú loď na patrolovanie v Taiwanskom prielive, ktorý Čína považuje za svoj. K tomuto kroku došlo po tom, čo Čína vyslala lietadlovú loď medzi dva japonské ostrovy.

slovakia

left justify in out

Japonsko po prvýkrát vyslalo torpédoborec cez Taiwanský prieliv, informovali japonské médiá v súvislosti s rastúcou vojenskou aktivitou Číny v okolí Japonska.

Loď Sazanami vplávala do prielivu z Východočínskeho mora v stredu ráno a na dokončenie plavby na juh strávila viac ako 10 hodín, informovali vo štvrtok verejnoprávna televízia NHK a noviny Yomiuri Shimbun.

Prechod sa uskutočnil spolu s vojenskými loďami z Austrálie a Nového Zélandu pred plánovanými cvičeniami v spornom Juhočínskom mori, uvádza sa v správach.

Minulý týždeň sa čínska lietadlová loď Liaoning po prvýkrát plavila medzi dvoma japonskými ostrovmi neďaleko Taiwanu. Sprevádzali ju dva torpédoborce.

Noviny citovali anonymné vládne zdroje, podľa ktorých premiér Fumio Kišida nariadil vplávanie vojnovej lode do Taiwanského prielivu. Údajne sa domnieval, že ak by po vniknutí Číny na japonské územie neprijal žiadne opatrenia, mohlo by to Peking povzbudiť k väčšej asertivite. Japonské ministerstvo obrany však plavbu vojnovej lode bezprostredne nepotvrdilo.

Podľa správy sa plavba japonskej vojenskej lode uskutočnila spoločne s vojenskými loďami z Austrálie a Nového Zélandu.
Podľa správy sa plavba japonskej vojenskej lode uskutočnila spoločne s vojenskými loďami z Austrálie a Nového Zélandu.
Zdroj: Reuters / Ann Wang

Túžba Číny po dominancii v regióne

Čína opakovane tvrdí, že Taiwan dostane pod svoju kontrolu, pričom čínsky vodca Si Ťin-pching čoraz častejšie hovorí o "zjednotení", ktoré je "nevyhnutné". Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť svojho územia, si tiež nárokuje jurisdikciu nad vodami, ktoré oddeľujú ostrov od Číny.

Podľa USA a mnohých ďalších krajín sú však takéto hliadkovacie cvičenia v Taiwanskom prielive bežné, pričom sa odvolávajú na slobodu plavby.

Keď začiatkom tohto mesiaca Nemecko vyslalo dve svoje vojenské lode cez Taiwanský prieliv, Peking varoval Berlín a obvinil ho z ohrozenia bezpečnosti v regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Al Jazeera, DW / AFP, Reuters, Foto: BBC / Getty Images
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies