Kométa Tsuchinshan-ATLAS: Najjasnejšia kométa za posledných 100 rokov. Kedy ju uvidíme?

NETKY.SK • 26 September 2024, 12:38 • 2 min
Kométa Tsuchinshan-ATLAS: Najjasnejšia kométa za posledných 100 rokov. Kedy ju uvidíme?

BRATISLAVA - Tento rok na jeseň sa môžeme tešiť na výnimočný astronomický úkaz – kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. S rýchlosťou takmer 300 000 km/h sa približuje k Zemi a jej jasnosť predpovedá, že sa stane najjasnejšou kométou za posledné storočie.

slovakia

left justify in out

Tohtoročná jeseň prinesie na našu oblohu fascinujúci úkaz – kométu C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS. Táto kométa, označovaná ako "storočná", sa už blíži k Zemi a očakáva sa, že sa stane najjasnejšou kométou za posledných 100 rokov.

S rýchlosťou 290 664 kilometrov za hodinu sa približuje k našej planéte z jedného z najvzdialenejších bodov slnečnej sústavy a jej jasnosť vzbudzuje veľké očakávania medzi astronómami.

Predpovede naznačujú, že jasnosť kométy Tsuchinshan-ATLAS by mohla prekonať kométu NEOWISE, ktorá bola videná v roku 2020. Očakáva sa, že by mohla byť zaradená medzi 50 najjasnejších objektov na oblohe, jasnejšia než Jupiter a porovnateľná s Venušou.

Hoci sa jej jasnosť stále nedá presne predpovedať, astronómovia veria, že by mohla byť skutočne výnimočná.

Na Slovensku bude možné kométu pozorovať už koncom septembra, hoci zatiaľ bude vyzerať len ako rozmazaná bodka na oblohe. Predpokladá sa, že od 10. októbra 2024 sa stane lepšie viditeľnou, keď sa presunie na večernú oblohu a bude jasne viditeľná extrémne nízko nad západným obzorom, približne 45 minút po západe Slnka.

Najbližšie k Zemi sa dostane 12. októbra, keď bude vzdialená 71 miliónov km. Pozorovanie kométy by malo pokračovať až do konca októbra.

Kométu už stihli pozorovať aj na Kanárskych ostrovoch, kde sa jej podarilo zachytiť impozantný chvost pomocou ďalekohľadov. Hoci zatiaľ vyzerá rozmazane, rastúce optimistické predpovede naznačujú, že čoskoro sa ukáže v plnej kráse a ponúkne nádherný pohľad na jesennej oblohe.

Tí, ktorí sa chystajú na pozorovanie, by mali byť pripravení na nezabudnuteľný astronomický zážitok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: X/AstroEduca a AstroCanarias, Foto: skyandtelescope.org
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies