130-ročná tuatara Henry: Novozélandský plaz, ktorý fascinuje vedcov i verejnosť. Má 3. oko

NETKY.SK • 27 September 2024, 19:11 • 2 min
130-ročná tuatara Henry: Novozélandský plaz, ktorý fascinuje vedcov i verejnosť. Má 3. oko

Asi pred 130 rokmi, keď ženy na Novom Zélande oslavovali prvé volebné právo na svete, športovci súťažili na prvých medzinárodných olympijských hrách a prvé filmové záznamy začínali byť premietané, sa na malom novozélandskom ostrove vyliahlo malé zelené mláďa tuatary – vzácneho plaza endemického pre Nový Zéland. Mláďa prežilo napriek mnohým nebezpečenstvám a v dospelosti dosiahlo takmer jeden kilogram hmotnosti a pol metra dĺžky. V roku 1970 sa tento jedinečný jedinec, známy ako Henry, stal súčasťou verejného života v múzeu v Invercargille.

slovakia

left justify in out

Tento strakatý zelený tvor s ostnatým chrbtom čelil hrozbám zo strany vtákov, potkanov a dokonca aj kanibalských dospelých tuatár. Napriek týmto nebezpečenstvám mláďa tuatary dorastá do hmotnosti takmer jedného kilogramu a dĺžky pol metra, pričom plnej veľkosti dosahuje vo veku 35 rokov.

Počas niekoľkých nasledujúcich desaťročí sa potuloval po Stephensovom ostrove na severnom cípe Južného ostrova, v noci lovil a cez deň sa opaľoval. Potom, vo veku približne 80 rokov, sa jeho pobyt vo voľnej prírode skončil. V roku 1970 ho previezli do múzea v Invercargille, najjužnejšom meste krajiny, aby začal nový život na očiach verejnosti ako "tuatara Henry".

 

Sláva presahuje jeho dlhovekosť

Henry, ktorého vek sa v súčasnosti odhaduje na 110 až 130 rokov, je považovaný za najstaršieho žijúceho tuatara na svete a najstaršieho obyvateľa Nového Zélandu. Jeho sláva presahuje jeho dlhovekosť; je tiež najznámejším príslušníkom svojho druhu.

Napriek tomu, že na Novom Zélande žije približne 150 druhov plazov, väčšinou jašterov, Henry vyniká ako jedinečný zástupca starobylého radu plazov, ktorý spolunažíval s dinosaurami pred viac ako 225 miliónmi rokov.

Na Novom Zélande sa nevyskytujú žiadne suchozemské hady ani korytnačky a väčšina z približne 150 plazov sú jaštery. Ale hoci tuatara - najväčší novozélandský plaz - vyzerá ako jašterica, nie je ňou. Je to skôr jediný žijúci zástupca starovekého radu plazov Sphenodontia, ktorý chodil po Zemi spolu s dinosaurami pred 225 miliónmi rokov. Vedcov fascinujú ich jedinečné vlastnosti, ako napríklad temenné alebo "tretie" oko, ktoré vníma svetlo.

Pre Maorov sú považované za cenný druh a majú osobitné miesto v srdciach Novozélanďanov, objavujú sa na minciach, poštových známkach, v detských knihách a kreslených filmoch.

 

Tuatara je pre Maoriov cenným druhom.
Tuatara je pre Maoriov cenným druhom.
Zdroj: The Guardian / Derek Morrison

Ochrana tuatár: Od prirodzených biotopov k špeciálnym ohradám

Tuatary, kedysi rozšírené na celom Novom Zélande, dnes prežívajú najmä na niekoľkých pobrežných ostrovoch, kde boli vyhubené introdukované dravce. Niektoré tuatary, ako napríklad Henry, žijú v najmodernejších zariadeniach, kde sa ich životné prostredie, strava a zdravotný stav starostlivo monitorujú.

Caroline Dawsonová, úradníčka pre živé druhy z mestskej rady v Invercargille, dohliada na unikátny otvorený výbeh tuatár v rezervácii zvierat Queens Park v Invercargille. "Musíme si dávať veľký pozor, kde stojíme, niektoré tuatary rady žijú v kmeňoch," varuje Dawsonová.

Toto zariadenie postavené mestskou radou je jediné svojho druhu na Novom Zélande, ktoré kopíruje prirodzené životné prostredie pre tuatary.

 

Henry má aj dve "priateľky"

Vo vnútri ohrady sa Dawsonová skúsene pohybuje medzi machom porastenými kmeňmi a rastlinami, pričom upozorňuje, že musia postupovať opatrne, pretože niektoré tuatary sa zdržiavajú v kmeňoch. Zdvihne betónový poklop zakrývajúci umelú noru a objaví Lucy, 70-ročnú samicu tuatary. Lucy je jednou z Henryho dvoch spolubývajúcich.

Po zdvihnutí posledného veka v Henryho ohrade ho Dawsonová nájde ležať nehybne vedľa Mildred, jeho druhej priateľky.

Počas chladnejších mesiacov sa tuatary ako Henry pohybujú pomaly a zriedkavo prijímajú potravu, v lete sú však aktívnejšie, keď sa vydávajú na lov a opaľovanie. Dawsonová opatrne zdvihne Henryho a položí ho na neďaleký kmeň, pričom obdivuje jeho šupinatú kožu sfarbenú do lesnej farby, perleťové hroty od hlavy až po chvost, lesklé čierne oči a kráľovské správanie.

V júni - po roku strávenom v úkryte pred verejnosťou - Henryho a ďalších 16 tuatár premiestnili do nového výbehu. Henryho kolaudácia - verejná oslava jeho nového príbytku - prilákala 2 000 ľudí, ktorí stáli hodiny v rade, aby ho mohli vidieť.

 

Úradníčka mestskej rady v Invercargille Caroline Dawsonová s Henrym.
Úradníčka mestskej rady v Invercargille Caroline Dawsonová s Henrym.
Zdroj: The Guardian / Derek Morrison


twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: The Guardian, NewsBytes, Foto: The Guardian / Derek Morrison
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies